Neum: Potpisan sporazum za integralno upravljanje obalom

14.05.2022. 09:10 / Izvor: Akta.ba
sporazum neum

U Neumu potpisan Sporazum o suradnji Hercegovačko-neretvanske i Dubrovačko-neretvanske županije “Obalno integralno upravljanje za održivi turizam”

U Neumu je jučer potpisan Sporazum o suradnji za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona: Roadmap. Sporazum su potpisali premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg i župan DNŽ Nikola Dobroslavić.

Sporazum o suradnji ima za cilj pružanje smjernica za primjenu metodologije obalnog ugovora širenjem metodoloških postupaka vezanih uz participativne aktivnosti koje će se unaprijed poduzeti u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona.

Na samom početku nazočne je pozdravio načelnik općine Neum, Dragan Jurković, koji se kratko osvrnuo na važnost ovog projekta, kako za općinu Neum i njenu obalu, tako i za ostale potpisnike ovog Sporazuma. Načelnik Jurković je zahvalio svima na dolasku i suradnji, te poželio uspješan nastavak rada,te ugodan boravak dragim gostima u Neumu.

Na važnost projekta su se osvrnuli i premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg, te župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Opširnije o projektu i o prezentaciji istoga čuli smo od Svjetlane Stanić-Koštroman s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Melanije Milić, ravnateljice Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

neum sporazum

Obalni ugovor, koji je predstavljen projektom Interreg Med COASTING, integrirani je instrument upravljanja za očuvanje i upravljanje prirodnom baštinom, uzimajući u obzir razvoj održivih turističkih aktivnosti.

Ovaj Sporazum o suradnji rezultat je participativnog procesa razvijenog između lokalnih i regionalnih aktera obalnog područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona kojega promovira Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, a koji je započeo u mjesecu ožujku 2022. u sklopu projekta COASTING PLUS.

COASTING PLUS je sufinanciran iz Programa Interreg Med 2014. -2021. i uključuje Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona kao partnera.

Sporazum o suradnji naglašava ključne elemente za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, promičući učinkovitu koordinaciju između administratora s turističkim planovima, aktiviranjem strategija i zajedničkih politika održivog i odgovornog obalnog turizma, kroz integrirano višerazinsko upravljanje.

Pilot područje obuhvatit će donji tok sliva rijeke Neretve i obalne vode Neumskog zaljeva s ciljem promicanja održivog razvoja turizma primjenom načela ekosustavnog pristupa očuvanju i zaštiti mora.

Potpisnici ovog Sporazuma su redom: Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, predsjednik Nevenko Herceg, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, direktor Damir Mrđen, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, ministar Donko Jović, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, dekan Marin Ćorluka, Park Prirode Hutovo Blato, direktor Nikola Zovko, Općina Neum, načelnik Dragan Jurković, Grad Čapljina, gradonačelnik Smiljan Vidić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti