Svečano otvorena tvornica "Lasta" Čapljina

18.05.2022. 14:26 / Izvor: Akta.ba
lasta čapljina

Foto: caportal.net

Čapljinska tvornica keksa "Lasta", nakon uspješne probne proizvodnje slastica, svečano je otvorena u srijedu u Čapljini.

Čapljinska tvornica keksa "Lasta", nakon uspješne probne proizvodnje slastica, svečano je otvorena u srijedu u Čapljini.

Otvaranju su nazočili brojni uzvanici iz gospodarskog, političkog i društvenog života zemlje i šire.

"Zadovoljstvo mi je biti ovdje i svjedočiti ovom važnom trenutku, podsjećajući kako je Vlada HNŽ-a u ovom sazivu snažno opredijeljena snaženju gospodarskoga rasta kroz privlačenje investicija, jačanje konkurentnosti domaćega gospodarstva i otvaranje radnih mjesta koja jamče ostanak naših mladih", poručio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

 Istaknuo je kako je, osim novoga ruha, zamaha i radnih mjesta, otvaranje vitalan iskorak u jačanju gospodarstva cijele županije, ali i regije.

"Posebno čestitam i zahvaljujem gosp. Petru Ćorluki  i njegovim suradnicima koji su, ogromnim trudom i nesebičnim zalaganjem, podigli ''Lastu'' iz pepela. Oni od danas stvaraju nove vrijednosti, oni nam pomažu dati novi zamah kotaču napretka, oni daju obol i našim nastojanjima da zadržimo mlade obitelji na ovim prostorima. A i Čapljina se, kao sredina, zaista osobito iskazuje na tomu polju već niz godina, na čemu iskreno čestitam i kolegi (Smiljan) Vidiću i njegovim suradnicima", ocijenio je premijer HNŽ-a. 

Dodao je kako je Vlada HNŽ-a svjesna izazova i poteškoća s kojima se gospodarstvenici suočavaju i nose te da kontinuirano poduzima mjere kako bi unaprijedila poslovno okruženje i omogućila lakše investiranje bez kojeg, smatra, nema boljitka niti sigurne sutrašnjice.

"Zato će ljudi poput gospode Ćorluke i Vidića, ali i projekti poput ''Laste'', u meni osobno i u Vladi HNŽ-a uvijek ćete imati partnera i prijatelja, spremnog učiniti maksimum za dobrobit svih žitelja naše županije", zaključio je premijer Herceg.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je također prisustvovao svečanosti otvaranja Lastine tvornice za proizvodnju keksa u Čapljini, koju su simboličnim presjecanjem vrpce otvorili čapljinski mališani. 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u sklopu dodjele sredstava za kapitalne investicije prošle godine podržalo realizaciju ovog projekta. 

Ministar Dedić podsjetio je da Čapljina i njena Lasta imaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje keksa, te da se današnjim otvorenjem ova tradicija samo nastavlja, posebno na zadovoljstvo svih njenih potrošača.

"Drago nam je da su prepoznatljivi Lastini proizvodi ponovo na domaćem i inozemnim tržištima. Sretni smo da kroz podršku ovakvim investicijama imamo priliku doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i rastu izvoza koji su garant unaprijeđenja bosanskohercegovačke ekonomije, a Federalno ministarstvo poljoprivrede je tu da podrži svaki sličan projekat", rekao je ministar Dedić.

Federalni ministar je čestitao biznismenu i vlasniku Laste Petru Ćorluki, kao i svim uposlenicima, koji su, kako je rekao, odličan primjer izvrsnosti. 

"Oko 40 miliona KM je iznosila investicija u rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih pogona i zato danas svi ovdje svjedočimo da se radi o nasavremenijim postrojenjima koji ispunjavaju sve evropske i svjetske standarde, kao i zahtjeve tržišta. Posebno sam sretan da će udio sirovina za proizvodnju biti nabavljan od lokalnih proizvođača i da će se isti vremenom povećavati", istakao je ministar Dedić.

Iz ove kompanije najavljene su i investicije za podizanje i sadnju plantaža smokvi i lješnjaka, koji će služiti kao sirovina, a što će dodatno pospješiti domaću proizvodnju i biti podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

U sklopu modernizacije ove kompanije, na objekat su postavljeni solarni paneli koji će omogućiti proizvodnju struje za vlastite potrebe.

Ministar Dedić je ovom prilikom uputio i čestitke kompaniji Violeta na društvenoj odgovornosti prema zajednici, koju je pokazala više puta, a jedna su od prvih privatnih kompanija koja je pomogla građanima i zdravstvenim ustanovamabolnicama u vrijeme pandemije tokom 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti