Prioritet BiH treba biti izgradnja alternativnog pravca snabdijevanja gasom

24.05.2022. 13:25 / Izvor: Fena
snabdijevanja gasom

Prioritet Bosne i Hercegovine trebala bi biti brza izgradnja alternativnog pravca snabdijevanja gasom, najvjerovatnije južnom interkonekcijom iz Splita.

Prioritet Bosne i Hercegovine trebala bi biti brza izgradnja alternativnog pravca snabdijevanja gasom, najvjerovatnije južnom interkonekcijom iz Splita, istaknuto je na okruglom stolu "Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici BiH - Aktuelno stanje i trendovi razvoja" danas u Sarajevu. 

Predsjednik bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je da bi time bilo omogućeno dvostruko snabdijevanje, a BiH bi mogla ozbiljnije pristupiti razvoju distributivnih sistema. 

"BiH će se dugoročno oslanjati na gas zbog njegovih strateških i ekoloških prednosti", podcrtao je Bičakčić. 

Dodao je da su za BiH interesantni i LNG terminali u Hrvatskoj i Grčkoj jer je ukapljeni gas sada konkurentan ruskom koji dolazi Turskim tokom. 

Također, Bičakčić smatra da BiH može i treba zakupiti određena skladišta za gas u svijetu u kojima bi držala rezerve za zimu, ali i ispitati mogućnosti skladištenja u zemlji. 

Precizirao je da BiH troši 230 miliona kubika gasa godišnje, a većina potrošnje je koncentrisana u zimskom periodu zbog grijanja Sarajeva. 

Nekoliko industrijskih potrošača ima mali udio u ukupnoj potrošnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti