Hoće li doći do povećanja minimalne plate u Federaciji BiH?

25.05.2022. 08:57 / Izvor: BHRT
Plata

Još se ne zna hoće li minimalna plata u Federaciji biti povećana sa sadašnjih 543 na 722 marke budući da se o zakonu i dalje vode konsultacije i pregovori .

Još se ne zna hoće li minimalna plata u Federaciji biti povećana sa sadašnjih 543 na 722 marke budući da se o zakonu i dalje vode konsultacije i pregovori jer je za poslodavce i sindikate Zakon o minimalnoj plati pravno neutemeljen i neustavan.

Iz federalnog ministarstva finansija naglašavaju da Zakon o minimalnoj plati mora biti usklađen sa setom fiskalnih zakona.

"Zakon o minimalnoj plaći je dio paketa koji podrazumijeva usklađivanje i sa Zakonom o radu i zakonima o doprinosima i porezu na dohodak i neće i ne može biti razmatran pojedinačno bez pratećih izmjena ostalih zakona".

Inače ovaj zakon o minimalnoj plati mora dobiti i saglasnost svih 10 kantona, kako su poručili iz ekonomsko socijalnog vijeća te naglašavaju da ukoliko bi se ovakvo rješenje usvojilo stvorilo bi opterećenje za veliki broj firmi, moglo bi doći i do tužbi kompanija ali i radnika a isto tako bile bi narušene i odredbe kolektivnih ugovora budući da u Zakonu o minimalnoj plati nije definisan ni topli obrok ni prevoz. Sindikat je zatražio i izmjenu uredbe kojom se definiše najniža plata.

"Predložili smo jednu izmjenu člana 5 i člana 3 uredbe postojeće, gdje bi ta minimalna plata trebala porasti, ne bi trebali čekati da se donese zakon da ide u Parlament, jedan i drugi Dom, nego da se odmah završi ta prodcedura. Tamo smo opredložili da taj indeks potrošačkih cijena koji raste, da ne bude da se usklađuje svake godine, već mjesečno da to povećanje plate bude u skladu sa troškovima života koji su aktivni", kazao je Samir Kurtović, Savez samostalnih sindikata Graphics text Bosne i Hercegovine.

"Imat ćemo jedan sastanak u ovoj sedmici sa SDP-om, koji je ustvari i inicijator ovog zakona, da i njima objasnimo ovu proceduru. Tako da se nadam da će biti dovoljno razuma, prvo da se ovaj pravni aspket sagleda, pa onda tek trebamo ući u suštinu i vidjeti koja je realna visina mnimalne plate", istakao je Adnan Smailbegović, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH

Ove izmjene zakona se vežu za dva reformska zakona koja se odnose na fiskalno opterećenje na rad i ukoliko bi se, poručuju ekonomisti, omogućio prostor kroz uključivanje neoporezivog toplog obroka i i naknade za prevoz u okvire realne plate onda bi automatski došlo i do rasta minimalne plate uključujući i prosječnu platu.

"Sve u svemu, nemoguće je implementirati ovaj zakon bez da se smanji zbirna stopa doprinosa, odnosno fiskalno opterećenje na rad, i tek u tom slučaju to ima smisla", istakao je Admir Čavalić, ekonomista.

I u Republici Srpskoj najavljeno je da će minimalac od prvog juna umjesto 520 koliko je sada, iznositi 650 maraka. Sindikati su najavili da će uskoro ući u nove pregovore da bi se još jednom u ovoj godini korigovale najniže plate jer je ova predložena kako su poručili nedovoljna. O minimalcu će raspravljati i Narodna skupština Republike Srpske. Inače, prema podacima državne Agencije za statistiku u prosjeku najniže plate u cijeloj BiH su u prošlojh godini imali radnici u zaštitnim i istražnim djelatnostima, samo 515 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti