Turistički inkubator: Vrijeme je za ideje mladih i oporavak turističkog sektora

27.05.2022. 13:44 / Izvor: Akta.ba
start up studio
OTVORI GALERIJU

Održana prva edukacija u okviru Turističkog inkubatora, a 15 učesnika i učesnica koji žele razvijati poslovne modele u oblasti turizma.

Danas, 27. maja, u Startup studiju je održana prva edukacija u okviru Turističkog inkubatora, a 15 učesnika i učesnica koji žele razvijati poslovne modele u oblasti turizma, slušali su kako od ideje do turističkog biznisa, ali i o marketingu i turizmu. Događaj je organizirao Startup studio u saradnji sa Market Makersom i Odmori u BiH. Market Makers je podržao osnivanje Odmori u BiH i sada je vrijeme da oni podijele svoje iskustvo i dobru praksu sa prisutnima.

Prisutnima su se obratili Nataša Musa, predsjednica Fondacije Navigator Sarajevo i Enis Avdić, izvršni direktor platforme Odmori u BiH. Prije samog događaja, direktor Startup studija, Dženan Šarić, naglasio je da su se na Turistički inkubator prijavili preduzetnici i preduzetnice sa idejama, ili oni koji već rade u oblasti turizma, te je od 152 prijave odabrano 18 ideja koji sada idu u proces inkubacije koji se sastoji od tri edukacije. Jedna od njih je upravo današnja, a po završetku ciklusa edukacija tri ideje će dobiti tri granta od po 5 hiljada KM. 

startup-studio

 

Edina Kovačević, projekt koordinatorica Market Makersu, naglasila je da je saradnja sa Startup studiom bila logičan izbor budući da se i Startup studio fokusira na mlade osobe i pomaže im da pokrenu svoj biznis. Kovačević se osvrnula i na trenutnu situaciju u sektoru turizma i istaknula zašto je sada pravo vrijeme za investiranje u ovaj sektor: 

Svi znamo da je pandemijom najviše pogođen sektor turizma. Kako se sada svijet oporavlja i Bosna i Hercegovina se oporavlja i sada je pravo vrijeme da se ovaj sektor pokrene opet i da se uvide ljepote Bosne i Hercegovine, naglasila je Edina Kovačević.

Kristina Karatović, studentica iz Kreševa, odvažila se da više ne čeka posao, nego da započne svoj biznis. Kristina smatra da je u Bosni i Hercegovini moguće pokrenuti svoj biznis i istaknula je kako je to lakše uraditi ukoliko imate partnera: 

Ukoliko imate partnera kao što je Startup studio mislim da je lakše pokrenuti biznis. Na taj način dobijemo prve korake pomoću kojih možemo ostvariti želje i vizije, jer nasu upućuju na sve za što se trebamo pripremiti. Mladi trebaju više da se aktiviraju i više da istražuju jer sigurno postoji nešto što im može pomoći u ostvarenju vizija, istaknula je Kristina Karatović.  

Marija Rastović iz Mostara, razmišljala je o odlasku iz Bosne i Hercegovine, ali je odlučila ostati. Marija smatra da je u Bosni i Hercegovini moguće pokrenuti biznis ali uz dosta truda, budući da ne postoji institucionalna podrška mladima. Poručila je mladima da budu hrabri i da se odvaže da razvijaju svoje ideje, i istaknula je da se svaki trud isplati uz podršku prijatelja kao što je Startup studio Sarajevo. 

Startup studio će nastaviti organizirati segmentirane i tematske edukacije za svoje biznise i mikrobiznise, ali i pružati podršku mladim preduzetnicama i preduzetnicima, kako onu finansijsku korz bespovratna sredstva za pokretanje biznisa ali i kroz model zajedničkog ulaganja i omogućavanje pristupa povoljnim kreditnim sredstvima, tako i onu mentorsku koja osigurava uspješnost biznis plana i biznis ideje. 

Ako si i ti budući preduzetnik ili preduzetnica, pogledaj otvorene prilike Startup studija. 

Naredna edukacija u ciklusu Turistički inkubator bit će održana 15.06. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti