Privredni susreti: 22 kompanije iz Slovenije zainteresovane za saradnju sa bh.

03.06.2022. 13:49 / Izvor: Akta.ba
privredni susret

U petak je u prostorijama Privredne komore KS počeo privredni susret sa kompanijama iz Slovenije koji za cilj ima upoznavanje, povezivanje, kao i ostvarivanje poslovne saradnje između kompanija BiH i Slovenije.

U petak je u prostorijama Privredne komore KS počeo privredni susret sa kompanijama iz Slovenije koji za cilj ima upoznavanje, povezivanje, kao i ostvarivanje poslovne saradnje između kompanija BiH i Slovenije.

Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore KS je kazao kako oni imaju dobre odnose sa svim privrednim komorama glavnih gradova, regije i regiona tako da su do sad imali prilike i surađivati sa privrednom komorom u Ljubljani, Grazu, Beču i mnogim drugim.

"Danas ćemo organizovati i B2B susrete i ja mislim da će oni biti produktivni, gdje će naše domaće kompanije moći da se upoznaju sa kompanijama iz Slovenije i razmjene određena iskustva, znanja, ali i ostvare poznanstva kao i poslovnu saradnju", rekao je Mahmutović. 

privredni susreti

Na ovom susretu će se razgovarati o mogućnostima saradnje kompanija, njihovim željama i interesovanjima, te će se u narednom periodu naći odgovarajući partner sa strane BiH kako bi se ta saradnja i realizovala, bilo da je to usluga, neka roba, proizvod.

"Ono što karakteriše ovaj protekli period i države poput Slovenije, Hrvatske ali polako i BiH jeste to da nam svima fali radne snage", naglasio je Mahmutović, dodajući da se Privredna komora u zadnje vrijeme fokusirala na uvođenje dualnog obrazovanja i da misle da bi to jednim dijelom moglo nadomjestiti nedostatak radne snage.

On je također kazao da je period korone doveo do krize i određenih problema, međutim da je to iz ekonomskom ugla šansa za male kompanije jer će se neki ustaljeni lanci snabdijevanja, proizvodnje roba zatvoriti i neće biti više monopol koji je uništavao male kompanije i da je to zapravo prilika da oni krenu u jaču proizvodnju uz podršku svih institucija koje bi trebale da podrže takve kompanije.

"Mi trebamo više istraživati i sinergijom naših iskustava, znanja i vještina ići prema naprijed kako bi na ovim prostorima napravili mjesto ugodnog življenja", rekao je Mahmutović.

Na privrednom susretu obratio se i prof.dr. Ismir Alagić kazavši da firme iz Slovenije dolaze iz različitih sektora, od proizvodnje stočne hrane preko IT sektora, turizma do određenih uslužnih djelatnosti pa do proizvođačkih djelatnosti.

"Veoma je bitno napomenuti da smo mi otvorili razgovore na način da i jedni i drugi pripadamo malim državama. Suočeni smo sa ovim trendovima globalizacije i odlaska radne snage i veoma je teško organizovati poslovne procese na način jer se traži masovno upošljavanje", kazao je prof.dr. Alagić.

Profesor je naglasio da se mali narodi moraju pomjeriti ka višim cjenovnim razredima kao i uvođenjem većeg stepena automatizacije ka robama koje obezbjeđuju veću dobit i zaradu.

privredni susret

Štefan Čelan, direktor Naučno - istraživačkog centar "Bistra Ptuj" je kazao kako je ovo odlična prilika za povezivanjem, organiziranjem proizvodnje, tehnologije, znanstva i sve ostalog što je potrebno da bi mogli proizvoditi proizvode sa kojima se može zaraditi toliko da ljudi mogu nakon 40 godina dostojno da žive od mirovina , a oni koji rade da sebi mogu i nešto priuštiti.

"Naš glavni zadatak je da omogućimo lokalnoj samoupravi i regiji da dođe do što više para iz Evropske zajednice i fondova", rekao je Čelan, dodajući da su u proteklih 27 godina otkad postoje uspjeli iz Evropske zajednice za različite projekte i investicije za lokalnu samoupravu i opštine dobiti 420 miliona eura.

"Veoma je bitno znati se povezivati i sve naše minimalne resurse u ljudskom kapitalu objediniti i uraditi nešto bolje za društvo i privredu", poručio je.

Da podsjetimo, u delegaciji iz Slovenije su predstavnici 22 kompanije, koje su iskazale interes za saradnju sa partnerima iz Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u oblastima industrije, trgovine, informacionih tehnologija, marketinga, turizma, kao i drugih sektora.
 

E.S.






 







 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti