Prof. Ismar Alagić: Vrijeme koje je pred nama je vrijeme integracija i saradnje

09.06.2022. 07:47 / Izvor: Akta.ba
privredni susret

Privredni susret kompanija BiH i Slovenije koji je održan prošle sedmice u Privrednoj komori KS bio je odlična prilika za međusobnu razmjenu iskustava i boljeg povezivanja kompanija smatra Ismar Alagić, profesor na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu koji je bio svojevrsni organizator i domaćin ovog susreta.

Privredni susret kompanija BiH i Slovenije koji je održan prošle sedmice u Privrednoj komori KS bio je odlična prilika za međusobnu razmjenu iskustava i boljeg povezivanja kompanija smatra Ismar Alagić, profesor na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu koji je bio svojevrsni organizator i domaćin ovog susreta.

"Ovo je jedinstvena prilika da u ovolikom broju dođe jedna poslovna delegacija iz Slovenije u BiH. IUS je svojevrsni organizator i domaćin susreta iz jednog osnovnog razloga, a to je da obezbijedimo bolje povezivanje predstavnika poslovne zajednice na način da kvalitetnije odgovorimo izazovima koji dolaze iz okruženja i visoko razvijenih država”, naglasio je prof. Alagić u izjavi za portal Akta.ba.

On je rekao da oni žele njihove nastavne planove i programe prilagoditi potrebama privrede na modernim trendovima koji su oličeni u segmentu konkurentnosti, inovativnosti , digitalizacije i dekarbonizacije.

"Naši prijatelji i gosti iz Slovenije su prava adresa za to zato što su oni na jedan kvalitetan način izvršili transformaciju svoje privrede u skladu sa izazovima koji dolaze iz vanjskog okruženja", kazao je Alagić, dodajući da su stavili fokus na pojačanu primjenu informaciono komunikacionih tehnologija, te da smo i mi već velikim koracima zakoračili u digitalno doba. 

ismi r

Doba inovacija i tehnologije 
 

"Više ni za jedno radno mjesto ne možete konkurirati ako nemate osnovno znanje o poznavanju informaciono komunikacionih tehnologija, to je sektor koji sedam puta brže raste u odnosu na sve druge", naglasio je Alagić, dodajući da se 50% rasta i poslovnog uspjeha kreira u sektoru tehnologija. 

Profesor je rekao da inovacije više nisu eksluzivitet visoko razvijenih država i institucija, te da inovacije mogu razvijati i male države pod uslovom da na kvalitetan način usmjerene kadrove i da imaju dostupnost modernih tehnologija.

"Danas je situacija takva da vi ne možete poslovati i štiti svoju ekonomiju od vanjskih utjecaja. Ono što je po meni veliki izazov i zadatak malih naroda i država kao što su BiH i Slovenija jeste upravo to da naše mlade ljude usmjerimo ka zanimanju i obrazovnim profilima djelatnosti koji omogućavaju kreiranje sofisticiranijih proizvoda koji se smještaju u više cjenovne razrede i na taj način mi ćemo omogućiti da naši proizvodi sa većim stepenom finalizacije postignu veću cijenu na svjetskom tržištu, a samim time vlasnicima kompanija i menadžmentu bi omogućii ostvarivanje boljih poslovnih rezultata, veću dobit i plate dostojne 21. vijeka", smatra prof. Alagić. 

Profesor je naglasio da je izuzetno sretan što kompanije iz Slovenije ne žele jednosmjernu ekonomsku saradnju, već je tu riječ o kupovini velike lepeze bosanskohercegovačkih proizvoda za slovenačko tržište. 

"Problem ne može biti riješen na istom nivou razmišljanja na kojem je kreiran, znači mi moramo mijenjati matricu našeg ponašanja i ovo je vrijeme integracija, a nikako dezintegracija. Vrijeme integracija nas neminovno upućuje na međusobno povezivanje i djelovanje kroz promoviranje koncepata saradnje, partnerstva i razmjene prakse", zaključio je prof. Alagić za portal Akta.ba. 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti