Potpisan memorandum o razumijevanju o revitalizaciji javnih prostora u Mostaru

09.06.2022. 07:51 / Izvor: Akta.ba
MOSTAR

U Gradskoj vijećnici Mostara u srijedu je potpisan Memorandum o razumijevanju između Uprave Grada Mostara i projekta "Mostar - Prostori koji pokreću" kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U Gradskoj vijećnici Mostara u srijedu je potpisan Memorandum o razumijevanju između Uprave Grada Mostara i projekta "Mostar - Prostori koji pokreću" kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Dokument utvrđuje postojanje zajedničke želje da se javni prostori u Mostaru učine korisnim, pristupačnim i sigurnim za sve građane te da se konkretizira način suradnje pri izboru prostora za interveniranje i njihovoj revitalizaciji, u duhu transparentnosti i širokog učešća javnosti, priopćili su voditelji projekta.

Potpisivanju Memoranduma nazočio je i Matt Field, britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju stoji kako Memorandum potvrđuje namjeru ovog projekta da uloži oko 1,8 milijuna maraka u unapređivanje kvalitete i sadržaja javnih prostora, kao i za podršku inicijativa građana s istim ciljem, dok je oko 230 tisuća maraka planirano za unaprjeđenje Trim-staze, kada se za to pribavi potrebna projektna dokumentacija i prateće dozvole.

Grad Mostar će sa svoje strane osigurati podršku provođenju Projekta, organiziranje javnih rasprava, pribavljanje dokumentacije i tehničke i stručne kontrole radova u okviru projekta.

Memorandum je uime Grada Mostara potpisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, dok je Projekat Mostar predstavljala Sanja Lepić, voditeljica ureda People in Need u Bosni i Hercegovini, organizacije koja vodi projektni tim.

"Radostan sam što smo uskladili vizije i ciljeve u kontekstu razvoja grada, a posebno kad je fokus na javnim i zelenim površinama koje su itekako potrebne našim građanima. Sami projekt uključuje angažman Grada, nevladinih organizacija, te svih pojedinaca kojima je razvoj grada imperativ i takav participativni način uređenja javnih prostora po mjeri svakog građana držim kao jedan od najvećih demokratskih procesa upravljanja što rado podržavam", kazao je gradonačelnik Kordić.

asede

Dodao je da kvalitetnom kolaboracijom i transparentnošću, uz podršku svih navedenih subjekata nastoji učiniti grad Mostar što kvalitetnijim mjestom za život cjelokupne populacije.

Sanja Lepić, ispred nevladine organizacije "People in Need" u Bosni i Hercegovini izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma.

"Ovo je grad s velikim potencijalom za oživljavanje javnih prostora koji mogu biti funkcionalni, pristupačni, otvoreni i koje građani koriste za društveno angažiranje, druženje, učenje i život. Upravo mu građani mogu pomoći da postigne taj potencijal", rekla je Lepić.

Matt Field, britanski veleposlanik u BiH naglasio je važnost jačanja veze između civilnog društva i lokalne vlade.

"Ostvarenje postavljenih ciljeva moguće je samo kad sve strane ulože zajedničku snagu, kapacitet i znanje u taj proces. A siguran sam da će planirane investicije u javni prostor pod vodstvom građana, podrška inicijativama koje dolaze iz zajednica te participativni mehanizmi demokratskog upravljanja koji direktno odgovaraju na prioritete građana, doprinijeti pozitivnim dešavanjima u gradu", podvukao je veleposlanik.

Projekt "Mostar – Prostori koji pokreću" vrijedan je 3 milijuna britanskih funti i ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana.

Kroz projekt će se, do sredine 2024. godine, provesti aktivnosti poput ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative financirane od strane zajednice, te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti