U Istanbulu održan 25. Euroazijski ekonomski samit u organizaciji Marmara Fondacije

11.06.2022. 11:00 / Izvor: Akta.ba
vtk

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH učestvovali su na dvodnevnom 25. Euroazijskom formu realizovanom u organizaciji Marmara Group Fondacije u Istanbulu.

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine učestvovali su na dvodnevnom 25. Euroazijskom formu realizovanom u organizaciji Marmara Group Fondacije u Istanbulu.

Kao i svih prethodnih godina, Forum je okupio značajan broj visokih zvaničnika, predsjednika, premijera, ministara, predstavnika lokalnih vlasti, akademskih građana i naravno privrednika.

Više o 500 učesnika tokom dvodnevnih događaja imalo je priliku diskutovati o različitim temama osvrćući se na period nakon Covid-19, sukob između Rusije i Ukrajine, ekonomiju, demokratiju, životnu sredinu, klimu i važnost polne ravnopravnosti.

Kao Fondacija, Marmara Group radi na daljem jačanju duboko ukorijenjenog prijateljstva i ekonomskih odnosa između Turske i drugih zemalja među kojma je i Bosna i Hercegovina.

Kako je istaknuto tokom Foruma, nemila dešavanja proteklih godina podstakla su svijet da djeluje i sarađuje brže i više nego ikada prije.

Prisutni učesnici posebnu pažnju posvetili su globalnoj krizi, poremećenim lancima snabdjevanja, porastu potražnje, energentima, klimatskim promjenama.

Ovogodišnji samit bio je posebno značajan za bosanskohercegovačke vinare čija su se vina služila tokom svečane večere, a što je nakon prezentacije bosanskohercegovačkih vina i sireva realizovane u novembru prošle godine dodatno podstaklo interes za navedenim proizvodima iz naše zemlje.

U okviru posjete, predstavnici Komore održali su sastanak sa menadžmentom Udruženja turističkih agencija Republike Turske (TURSAB), te razgovarali na temu buduće saradnje.

TURSAB je jedna od najznačajnijih asocijacija u Republici Turskoj koja pored toga što predstavlja sektor turizma, podiže društvenu svijest, prati proaktivan pristup u izradi zakonske regulative, te organizuje aktivnosti obuke koje doprinose profesionalnom razvoju turističkih agencija i podizanju standarda usluga u sektoru turizma.

Saradnja Komore i TURSAB-a svakako će doprinijeti intenziviranju promocije turističke ponude Bosne i Hercegovine slijedom čega su na sastanku dogovorene dalje aktivnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti