Tržište osiguranja pod "ženskom palicom": Maja Sušac, izvršna direktorica Croatia osiguranja

15.06.2022. 11:36 / Izvor: Akta.ba
maja sušac

Maja Sušac, izvršna direktorica u Croatia osiguranje d.d. Mostar s iskustvom u financijskom sektoru dugom 20 godina

U organizacijama, posebno na višim upravljačkim strukturama, još uvijek svjedočimo dominaciji muškaraca i značajnoj podzastupljenosti žena. Ipak, udjel žena u upravljačkim strukturama, kako u svijetu, tako i na bh. sceni, raste sporo, ali sigurno.

Raste i broj žena u upravama bh. kompanija, a mi smo izdvojili tržište osiguranja, tačnije četiri osiguravajuća društva u BiH, koje se već nekoliko godina nalazi pod "ženskom palicom".

Istraživanja kažu da su žene, u usporedbi s muškim kolegama, pokazale veću fleksibilnost i otvorenost prema različitim izazovima zahvaljujući svojem psihološkom profilu i raznim ulogama koje imaju u poslovnome i privatnom životu.

O ravnopravnosti spolova u biznisu, liderskim kompetencijama budućnosti, poslovnim izazovima, razgovarali smo sa menadžericama na top pozicijama osiguravajućih društava u BiH. 

Prva sagovornica Akta.ba portala je Mostarka Maja Sušac, izvršna direktorica u Croatia osiguranje d.d. Mostar s iskustvom u finansijskom sektoru dugom 20 godina. 

Na koji način doprinosite ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu, ali i generalno?  

- Moj doprinos ogleda se u činjenici da dajem prostor i priliku svima (ne samo ženama zato jer su žene), ovisno o njihovim kompetencijama i afinitetima a da kroz radne zadatke i projekte daju najbolje od sebe. 

Podrazumijeva se da su na taj način žene ravnopravno uključene u sve radne aktivnosti kao i one izvan profesionalnog okruženja, npr. kroz neformalna druženja.  

Izuzetno mi je važna mentorska uloga koju sam dobila kroz "Žensku Mentorsku Mrežu" i nadam se da ću uspjeti svojim iskustvom pomoći mladim poslovnim ženama da lakše ostvare svoje ambicije i zauzmu svoje mjesto u poslovnom svijetu.  

Koliko osiguravajuće društvo na čijem ste čelu ulaže u razvoj profesionalnih kompetencija zaposlenih, da li se gleda na rodni status? 

- Moja kompanija Croatia Osiguranje d.d koja postoji preko 130 godina - tradicionalno njeguje izvrsnost i ne poznaje i priznaje bilo kakve podjele. Naša stoljetna tradicija i prisustvo na ovim tržištima daje nam dobar temelj za profesionalni razvoj  bez obzira na rodni status. 

Navedite mi tri svoje osobine zbog kojih ste uspješne na liderskoj menadžerskoj poziciji koju obavljate? 

- Uvijek je nezahvalno govoriti o sebi.  

Vjerodostojnost i dosljednost je nešto čemu težim. Kredibilitet je također osobina koju njegujem i razvijam. Bitno je čvrsto vjerovati u svoja načela i ostati na zemlji. Koliko mi ovo uspijeva vjerojatno bi vam više rekli  moji suradnici.

Koje su promjene nastale ulaskom (vas) žene u  menadžment osiguravajućeg sektora? 

- Profesionalno mi je dolazak u osiguravajući sektor bio izazov i nakon iskustva rada u banci, upoznala sam i ovu, osigurateljnu dimenziju financijskog sektora. Dobila sam priliku da upoznam sjajne i izuzetno profesionalne žene u Društvu u kojem radim, ali i one iz managementa drugih osiguravajućih društava. 

Neophodno je da se svi zajedno borimo za poštivanje načela osigurateljne struke i jačanje povjerenja u osiguravajuća društva.

Biti žena u konkurentnom tržištu osiguranja – je li prednost ili mana? Vaše iskustvo i savjet? 

- Ni prednost ni mana. To je normalna prilika, koju treba dobiti svatko bez obzira na rodnu pripadnost, da svojim kompetencijama radi i ostvaruje zadane planove i ispuni očekivanja poslodavca .

Moj savjet je što više ulagati u sebe, ići naprijed i odbrati posao koji vam „leži“. Pri tom je važno naći balans, paziti na sebe i svoje zdravlje, i koliko god je to i meni nekada teško ne uzimati stvari u poslu osobno i k srcu. 

maja

Kada govorimo o zastupljenosti žena u kompanijama, u realnom sektoru, upravljačkim pozicijama i liderskim pozicijama, statistika kaže da nije zadovoljavajuća. Može li bolje? 

- Uvijek može bolje. Nadam se da povećanje zastupljenosti žena neće biti zbog same zastupljenosti i popravljanja statistike „gender balance-a“  nego da će napraviti mjesto za žene koje zaista žele raditi, koje svojim kompetencijama donose dodatnu vrijednost za kompaniju i koji će u konačnici naš svijet učiniti boljim mjestom.  

Koji su rodni stereotipi koji vas najviše nerviraju? 

- U posljednje vrijeme u BiH su prisutni pozitivni trendovi kod obrazovanja žena pa su žene u statistici obrazovanije i brojnije od muškaraca. Nadam se da će ovi trendovi slijediti i trendove vremena zapošljavanja za žensku populaciju. 

Biti ženom ne treba vas činiti superiornijom niti inferiornijom. Mislim da je mjesto svake žene ono koje žena odabere, a ne ono koje joj je spolom predodređeno ili se podrazumijeva.  

Rodna ravnopravnost općenito smanjuje nezadovoljstvo, kako u obitelji tako i u društvu. Nezadovoljne i obespravljene žene nerado prihvaćaju nametnute uloge ili se troše previše boreći se za pozicije koje im po rodnom statusu „nisu baš predodređene“.

U današnjem vremenu velika većina stereotipa je zapravo svojevrstan uteg u komunikaciji i djelovanju naročito u kombinaciji sa dvostrukim mjerilima.

Postoji li danas dominantno ženska profesija koju vode muškarci i obrnuto? 

- Granice se pomiču i gube tako se i topi dominacija iz tradicijskih okruženja i sustava.

Za kraj, koja su vaša očekivanja i prognoze dešavanja na tržištu osiguranja u BiH? 

- Tržište osiguranja u ovoj godini bilježi oporavak volumena premije nakon izazovni godina i onoga što je cjelokupnom gospodarstvu pa tako i ovom sektoru donijela pandemija korona virusa. 

Sektor osiguranja je u prethodnom periodu pokazao snagu u vidu kapitalne stabilnosti i sposobnosti redovne i uredne isplate šteta osiguranicima. Ono čemu se nadam je iskorak u regulativi kako bismo se približili tržištu EU.

Svjedoci smo novih izazova koji se događaju u svijetu i unatoč tome vjerujem da će u narednoj godini tržište osiguranja u BiH bilježiti premijski rast, dok će kao i prethodnih 138 godina Croatia osiguranje biti siguran oslonac našim klijentima u ovim turbulentnim vremenima. 

Croatia osiguranje kao jedan od regionalnih lidera u svijetu osiguranja je dokazalo svoju snagu i uredno izvršavalo sve obveze prema osiguranicima te jačao svoju tržišnu poziciju kako u Bosni i Hercegovini tako i u ostalim zemljama u kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija). 

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti