Energetska tranzicija u BiH: Dugotrajan i socijalno pravedan proces

23.06.2022. 09:55 / Izvor: Fena
Tranzicija

Energetska tranzicija najveći je izazov današnjice i proces koji će trajati nekoliko decenija.

Energetska tranzicija najveći je izazov današnjice i proces koji će trajati nekoliko decenija. Bosna i Hercegovina je prihvatila taj izazov odlučna da on bude socijalno pravedan i svjesna da to neće moći ostvariti bez financijske podrške međunarodnih financijskih organizacija - izjavio je predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić.  

Ta organizacija je, po njegovim riječima, sačinila dokument koji BiH daje realne šanse da i u budućnosti održi neovisnost, energetsku sigurnost i pouzdano snabdijevanje kupaca električnom energijom.

"Riječ je o zaključcima do kojih smo došli nakon nedavno održanog okruglog stola posvećenog energetskoj tranziciji u BiH a koji će naš Upravni odbor usvojiti na sjednici u petak u Sarajevu", dodao je Bičakčić.

Najavio je raspravu i usvajanje mjera za prevazilaženje problema u snabdijevanju BiH prirodnim gasom čemu je također bio posvećen poseban okrugli sto. Mjere su hitne, srednjoročne i dugoročne.

"Najhitnije je donošenje nove uredbe o organizaciji i regulaciji gasne privrede i iznajmljivanje skladišta gasa", naglasio je Bičakčić dodajući da je Srbija u Mađarskoj već zakupila skladište za 500 miliona kubika zemnog gasa.

Upravni odbor će obaviti raspravu i o pripremama za stručni skup o cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama i trećem savjetovanju o distribuciji električne energije (CIRED) za koje je prijavljeno sedamdesetak stručnih referata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti