Pokrenuta Harač.ba platforma, evidentira parafiskalne namete u BiH

23.06.2022. 10:06 / Izvor: Akta.ba
harač.ba

Udruženje Multi je uspješno pokrenulo beta verziju Harač.ba platforme.

Udruženje Multi je uspješno pokrenulo beta verziju Harač.baplatforme. Harač.ba je platforma za evidentiranje taksi i različitih parafiskalnih i fiskalnih naknada u Bosni i Hercegovini. U prvoj fazi platforma evidentira parafiskalne namete i to na različitim nivoima – lokalni, kantonalni, entitetski i državni.

Osnovni cilj Harač.ba platforme je centralizacija podataka o nametima koji se plaćaju u Bosni i Hercegovini, a kako bi se unaprijedila fiskalna transparentnost, ali i stvorile pretpostavke za smanjivanjem fiskalnog opterećenja. Upravo zbog toga u okviru baze parafiskalnih nameta postoji dio naziva “Inicijativa za ukidanje”. U okviru navedenog će se predstaviti sve aktuelne i potencijalne inicijative, bilo političke ili zagovaračke, za ukidanjem datog parafiskalnog nameta.

"U vremenu rekordne inflacije u Bosni i Hercegovini, postoji izuzetna potreba da se vodi diskusija o aktuelnoj fiskalnoj politici odnosno učešću nameta u troškovima poslovanja, posljedično proizvoda i usluga. Zbog toga smo odlučili pokrenuti Harač.ba platformu, a kako bi što evidentirali ove namete, i onda ih postepeno ukidali", navodi Admir Čavalić, direktor udruženja Multi.

Procjena je da u Bosni i Hercegovini postoji oko 2.800 različitih parafiskalnih nameta. Dva su problema koja se odnose na iste - novi parafiskalni nameti se i dalje u vode, dok postojeći obično ne ispunjavaju vlastitu namjenu, niti odgovaraju vrijednosti isporučene usluge. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti