Uskoro uspostava webGIS rješenja za prikaz vlasništva u koridoru magistralnih cesta FBiH

06.07.2022. 10:25 / Izvor: Akta.ba
webGIS

JP Ceste Federacije BIH planiraju uspostavu webGIS programskog rješenja za prikaz vlasništva u koridoru magistralnih cesta.

JP Ceste Federacije BIH planiraju uspostavu webGIS programskog rješenja za prikaz vlasništva u koridoru magistralnih cesta kojima upravljaju, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je  854.700,85 KM bez uračunatog PDV-a. Ugovor za prvu godinu je 2.500.000,00 KM bez PDV-a za Okvirni sporazum. Period na koji se zaključuje ugovor je 24 mjeseca.

Ovim programskim rješenjem bit će omogućena sinhronizacija georeferenciranih video zapisa cesta i karte realizirane korištenjem GIS tehnologije.

Programsko rješenje će biti u potpunosti integrirano s programskim rješenjem Baze cestovnih podataka a omogućuje istovremeni pregled video zapisa odabrane dionice, prikaz trenutnog položaja na karti te prikaz odabranog seta podataka iz baze. Programskim rješenjem omogućit e se i usporedni prikaz dvaju video zapisa iste dionice ceste snimljene u različitim vremenskim intervalima.

GIS (Gografsko inforamcijski sistem) je veoma važan dio prometa, a njegova posebnost je u tome omogućuje povezivanje aktivnosti koje su prostorno povezane. Uz to, integrira prostorne i druge vrste informacija unutar jednog sustava, pa na taj način nudi konzistentni okvir za analizu prostora. GIS je danas objedinjavanje računalne tehnologije s tehnikama prostornih analiza i digitalnih prostornih podataka.

Glavni cilj ovog projektnog zadatka je informatički uspostaviti bazu za vođenje evidencije vlasništva čestica prema ZK izvadcima u zadanom geometrijskom poligonu magistralnih cesta na području Federacije Bosne i Hercegovine kojima upravlja JP Ceste Federacije BIH (JPCFBIH).

U sklopu  uspostave webGIS programskog rješenja, potrebno je odraditi uslugu prikupljanja podataka vezanih za vlasništvo čestica prema ZK izvadcima te unos istih u webGIS sustav uz prikaz iste webgis-u dostupnom  svim djelatnicima JPCFBiH.

Cilj izrade i realizacije ovog projekta je da se obezbjede i uslovi za kvalitetno obavljanje djelatnosti kojima se bavi Javno preduzeće Ceste FBiH.

Svrha projekta je da se obezbjede uslovi za efikasno i kvalitetno gazdovanje magistralnim cestama, kao i planiranje modernizacije istih.

JP Ceste Fedracije BiH ima zakonsku obavezu, za evidentiranje prava na nekretninama, u korist  Osnivača (Federacija Bosne i Hercegovine).

Potrebno je informatički uspostaviti bazu za vođenje evidencije vlasništva čestica prema ZK izvadcima u zadanom geometrijskom poligonu magistralnih cesta na području Federacije Bosne i Hercegovine, sa kojima raspolaže JP Ceste Federacije BiH.

Za potrebe realizacije projekta uradit će se procjena ukupna dužina svih saobraćajnica i rangiranih puteva u nadležnosti JP Ceste  Federacije BiH u iznosu od cca 2500 km (vodeći računa o tekućoj/ predstojećoj prekategorizaciji),ukupna dužina saobraćajnica i rangiranih puteva za koje postoje odgovarajući  geodetski snimci, u iznosu od cca 1 000 km. Uradit će se stanje evidentiranih prava, na saobraćajnicama i rangiranim putevima kao i pratećim objektima, u javnim evidencijama katastra zemljišta i zemljišne knjige u korist JP Ceste Federacije BiH, koje se  odnosi na izuzetno mali procenat uknjiženih prava.

Zadano programsko rješenje zadovaljit će potrebu za digitalnim vođenjem podata kao vlasništvu u geometrijskom poligonu definiranog pojasa ceste.

U navedenom programskom rješenju uradit će se kartografska vizualizaciju katastarskih čestica simbologijom (bojeiteksture) prema vrsti vlasništva u kategorijama kao što su vlasništvo/suvlasništvo JP Ceste FBIH - državno vlasništvo (BiH) - javnoi društveno vlasništvo - pomorsko dobro - privatno vlasništvo - druga vrsta vlasništva.

U programskom rješenju prikaza vlasništva postojat će mogućnost za korištenje funkcionalnosti kao što su kartografska vizualizacija katastarskih čestica simbologijom (boje i teksture) prema vrsti vlasništva, mogućnost dijeljenja trenutnog prikaza karte, mogućnost mjerenja udaljenosti, površine jednostavnim ucrtavanjem lomnih točaka na karti, jednostavno pozicioniranje na karti prema adresi/kućnom broju, katastarskoj općini i/ili čestici, naselju, gradu, općini ili županiji, mogućnost naprednog dodavanja i uređivanja geometrije pomoću cad alata I druge pogodnosti.

Ovo rješenje će se koristi za razne namjene; kao multifunkcionalno sučelje za pregledavanje podatka iz baze na kvalitetniji način ili za kontrolu stanja na terenu bez potrebe za fizičkim izlaskom na teren. Odabir podataka koji se prate trebali bi biti u potpunosti prilagođeni poslovnom procesu krajnjeg korisnika koji bira kombinaciju parametara u skladu sa svojim potrebama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti