Hoće li radnici ostati između "dobre volje poslodavca" i predizbornog poteza vlasti

08.07.2022. 10:32 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Ukoliko postoji volja poslodavca jednokratna pomoć može biti i "13. plata" radnicima.

Vlada Federacije BiH usvojila je na jučerašnjoj sjednici uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Uredbom je utvrđena i mogućnost da poslodavac može pomoći radniku u visini do 1.080 KM, do 31.12.2022. godine. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu. Dakle, Vlada Federacije BiH odlukom, omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim radnicima isplate jednokratnu pomoć bez plaćanja poreza i doprinosa.

Iz Vlade FBiH navode da pomoć radnicima ne mora biti u visini prosječne plate isplaćene za mjesec april već može iznositi i 100 KM, 200 KM, 500 KM itd. Ukoliko postoji volja poslodavca jednokratna pomoć može biti i "13. plata" radnicima.

Prema riječima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, odluka je stvar poslodavca.

 

"To je njihova dobra volja. Mogu isplatiti 1.080 KM, 100 KM ili 50 KM. Ne stvaramo nikome obavezu, već ostavljamo mogućnost poslodavcima da lakše prebrodimo ovu situaciju", kazala je ministrica Milićević.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH ranije su se obratili pismom Vladi FBiH u kojemu su tražili konsultacije u vezi sa uredbom.

Naglasili su da je uredba "loš prijedlog i jeftin predizborni potez kojim Vlada FBiH želi prikupiti jeftine političke poene uoči izbora", te da se prije donošenja takve vrste odluka Vlada obavezna održati konsultacije sa Ekonomsko-socijalnim vijećem.

"Vlada FBiH treba stvoriti uslove za povećanje svih plaća, donošenjem novih zakona o doprinosima i o porezu na dohodak FBiH po hitnoj proceduri, čime bi se kroz smanjenje poreza i doprinosa povećale plaće svim radnicima, što bi bilo trajno sistemsko rješenje, a ne jednokratna pomoć koja je upitna sa više aspekata", smatraju poslodavci i time poručili da je vrlo vjerovatno da će ovom odlukom radnici ostati između dobre volje poslodavca i predizbornog poteza vlasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti