Roditelji ogorčeni prvim online upisom u vrtiće - Ured za borbu protiv korupcije KS otvorio predmet

19.07.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
upis u vrtiće

Prvi online upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo koji je objavljen 27.06. završen je u subotu objavom rang liste koju je objavilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Prvi online upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo koji je objavljen 27.06. završen je u subotu objavom rang liste koju je objavilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Nakon što je lista objavljena, mnogi roditelji ostali su zbunjeni i ogorčeni nedostatkom informacija, zbog čega djeca koja su uredno prijavljena, nisu primljena niti u jedan od tri odabrana vrtića.

Koji su razlozi, nigdje nije navedeno!

"Zašto Ministarstvo u cijeloj EMIS aplikaciji, prvoj prijavi ili negdje drugo nigdje nije napisalo po kojem osnovu će se vršiti odabir djece. Nama roditeljima je poznato na koji način se to vršilo ranije ali sada po online sistemu tu nema puno informacija. Mi smo uredno popunili aplikaciju i završili sve korake do odabira vrtića, da bi na kraju dobili samo kratku poruku da se dijete ne nalazi niti na jednoj rang listi, te da se potrebno prijaviti u drugi konkursni rok. Zbog čega, na osnovu čega, zašto, nije nam poznato. Nekim roditeljima je pisalo da se dijete ne nalazi na aktivnom konkursnom roku ili da se dijete ne nalazi na listi jer nije sačuvan odabir vrtića, naravno može se to desiti, ali zašto nam nisu napisali šta to znači i koje odgovore možemo očekivati, naravno i zbog čega, opet ponavljam”, kazala je za Akta.ba nezadovoljna majka.

Kako nam je kazala, odmah u nedjelju 26.7 je počeo drugi upisni rok koji traje do 27.7. na koji se ponovo prijavila.

Ono što je izdvojila kao još jedan problem rada ove online platforme, jeste što roditelji nisu imali mogućnost odabrati vrtića koji su željeli, jer se nije nalazio na listi mogućeg izbora.

“Mi živimo u općini Novi Grad, jasno je da je na njoj najveći broj djece koja se trebaju upisati u vrtiće, ali je ponuda bila jako skromna. Na kraju smo odabrali vrtiće koji su bili u ponudi a ne koje smo mi htjeli. Čak smo poslali i upit direktorici jednog vrtića i pitali je zašto se isti ne nalazi na platformi za odabir, kazala nam je da to sada u nadležnosti ministarstva, te da oni ne smiju, niti mogu, davati informacije o tome da li se vrtić zbog nedostatka mjesta ne nalazi na listi. Na kraju smo primjetili, kada je izašla finalna rang lista, da se taj vrtić našao na listi i da su u njega već primljena djeca, na osnovu čega i kako nije poznato. Sve ovo dovodi nas roditelje da ponovo sumnjamo u procese u našoj državi, jer očito ništa ne može proći bez nekih skrivenih poruka i muljaža. Svi su se obradovali kada su čuli da je prijava online, jer vrlo jednostavno možete izvršiti prijavu, ne morate gubiti vrijeme na kopiranja dokumenata i nosanja, očito smo se prevarili nadajući se da su procedure drugačije i transparentnije”, kazala je.

Akta.ba saznaje da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS a nakon burnih rasprava i žalbi roditelja odlučio pokrenuti predmet  istrage o upisu djece vrtiće.

Iz Ministarstva su se na naš upit o načinu bodovanja, odabiru djece koja su upisana a i o tome zbog čega se na listama u aplikaciji nisu našli određeni vrtići, a isti su bili na finalnom spisku, oglasili informativnim saopćenjem u kojem govore o sljedećim fazama upisa i broju slobodnih mjesta nakon prvog ciklusa.

“Prva faza upisa djece u vrtić završena je 16. jula 2022. godine i podrazumijevala je popunjavanje slobodnih mjesta do broja djece koji je označen do optimalnog broja po pedagoškim standardima i normativima, a zbog mogućnosti upisa djece s teškoćama u razvoju podsjećamo da se na svako dijete koje ima teškoće umanjuje broj djece za jedno slobodno mjesto, što je u potpunosti sa najboljim interesom svakog djeteta. Nakon ove faze generisane su liste primljene djece”, kažu iz Ministarstva.

Liste sa oID-brojem i brojem bodova koje dijete ima oglašene su na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Iz Ministarstva kažu da su liste generisane putem softvera i ne postoji mogućnost ručnog intervenisanja na rang liste, jer je to bila namjera od samog početka uspostave novog načina upisa u predškolske ustanove.

U drugom dijlu upisa popunjavat će se slobodna mjesta do maksimalnog broja djece po odgojnim grupama u predškolskim ustanovama.

Nakon odabira vrtića do optimalnog broja na rang listama se nalazi 1.052 djece.

Broj slobodnih mjesta do maksimalnog broja (upis od 17.7 do 27.7.2022. godine) je 1.635, a broj djece koja učestvuju u odabiru vrtića u ovoj fazi julskog upisnog roka je 2.119.

Navedeni podaci ukazuju da je do sada pravo upisa steklo 7.417 djece, ali da će i nakon ovog upisa ostati oko 500 djece na listi čekanja.

Također iz Ministarstva ističu i kako ovaj sistem omogućava praćenje ispunjenosti pedagoških standarda i normativa, što je važno za kvalitet odgojno-obrazovnog rada i sigurnost djece, jednake uvjete i jednake šanse za upis svakom djetetu, jer je ukinut ljudski faktor kao kriterij za upis djeteta u vrtić, praćenje stvarnog broja djece koja pohađaju predškolske ustanove, kako bi se kvalitetno vodile odgojno-obrazovne politike, efikasno provođenje programa sufinansiranja boravka za svu djecu u privatnim predškolskim ustanovama, što će potaknuti poduzetnike i poduzetnice da krenu u proces registracije privatnih predškolskih ustanova, u skladu sa standardima i propisanom procedurom, te poboljšati životni standard roditelja.

Napominju da će se sistem proširivati tokom cijele godine registracijom novih privatnih predškolskih ustanova, kao i novih vrtića u sastavu JU “Djeca Sarajeva” što će omogućiti smanjenje ili ukidanje liste čekanja.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS ažurno informira roditelje putem platforme “EMIS predškolsko” gdje odgovaraju na pitanja, kreiraju listu često postavljenih pitanja i odgovora, te otklanjaju nedostatke koji se pojave u procesu. Ovo je prva godina sistemskog uređenja ove oblasti. I kako je ovo prva godina primjene novog sistema, te je sasvim očekivano da će se nailaziti na izazove”, kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju i kako će po okončanju julskog upisnog roka roditelji imati pravo izjaviti žalbu Ministarstvu za odgoj i obrazovanje ukoliko smatraju da je došlo do povrede njihovih prava.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti