"Ćiro" će ponovo voziti od Mokre Gore do Višegrada

01.08.2022. 08:16 / Izvor: Akta.ba
voz

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio je da će za petnaest dana Mokra Gora i Višegrad ponovo biti povezani željeznicom.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio je da će za petnaest dana Mokra Gora i Višegrad ponovo biti povezani željeznicom, piše balkantv.rs.

"Time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu", izjavio je ministar Momirović nakon što je u nedjelju na Mokroj Gori održao sastanak sa delegacijom Republike Srpske na kome je formirana Komisija radi ponovnog uspostavljanja željezničkog saobraćaja do Višegrada.

"U prethodnom periodu je dosta urađeno, resorno ministarstvo koje vodim investiralo je oko deset miliona eura da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom", dodao je ministar Momirović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da se uskoro može očekivati ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada.

Željeznička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog kolosijeka, dužine oko 25 km.

Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. Međutim, 1974. godine zbog nerentabilnosti pomenute pruge donijeta je odluka o njenom ukidanju koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova.

Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora – Višegrad, u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada.

U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad.

Tokom 2020. godine voz "Nostalgija" nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza "Nostalgija" organizovan je na pruzi Mokra Gora - Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti