Potpisan sporazum o izgradnji mosta na Tari

06.07.2021. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum o izgradnji mosta na Tari

Mitrović je rekao da je nakon dugogodišnjih razgovora konačno potpisan sporazum o izgradnji mosta koji će povezivati dvije zemlje.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić potpisali su danas, na marginama četvrtog sastanka Ministarskog savjeta Transportne zajednice, sporazum o izgradnji mosta na rijeci Tari i priključnih graničnih dionica.

Mitrović je rekao da je nakon dugogodišnjih razgovora konačno potpisan sporazum o izgradnji mosta koji će povezivati dvije zemlje, odnosno dva naroda koji se nalazi na SEETO dva be (SEETO 2b) ruti.

On je istakao da su sredstva za izgradnju ovog mosta već obezbijeđena tako da se do kraja godine očekuje početak radova, kao i da njegova izgradnja ujedno znači i početak izgradnje dionice puta Foča-Šćepan Polje, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

"Ministarstvo kojim rukovodim u narednom periodu radiće na obezbjeđivanju sredstava za izgradnju ove dionice kako bismo bolje povezali BiH i Crnu Goru. Kada govorimo o privrednom, ekonomskom i turističkom razvoju, kompletan region će imati benefite od izgradnje mosta i navedene dionice puta", naglasio je Mitrović.

On je održao bilateralni sastanak sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislavom Momirovićem sa kojim je razgovarao o izgradnji aerodroma u Trebinju, mosta kod Bajine Bašte i autoputa Sarajevo-Beograd.

U saopštenju se navodi da je Slovenija bila domaćin sastanka koji je održan na Brdu kod Kranja i koji je okupio ministre iz šest zemalja zapadnog Balkana, Evropsku komisiju i predstavnike država članica EU.

Glavna tačka dnevnog reda bilo je prihvatanje Strategije za održivu i pametnu mobilnost za zapadni Balkan i jačanje saradnje o prekograničnoj povezanosti u regionu i sa EU.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek rekao je da ovaj region pati zbog visokog nivoa emisija stakleničkih gasova čiji su uzrok sektori energetike i transporta.

"Zadovoljstvo mi je što su ministri zapadnog Balkana danas prihvatili ovaj strateški dokument kojim će se ovi izazovi riješiti. Naša Strategija za održivu i pametnu mobilnost za zapadni Balkan otvoriće put ka čistijem transportu i biće jedan od ključnih pokretača transportne politike u regionu", istakao je Zakonjšek.

Prema njegovim riječima, ona će pomoći regionalnim partnerima da izrade i ojačaju svoje nacionalne strategije, a krajnji cilj je zeleniji, održiv i zdraviji transport za građane zapadnog Balkana.

Na sastanku je prihvaćen i Akcioni plan Transportne zajednice za vodni transport i multimodalnost koji promoviše multimodalna transportna rješenja i izmjene modaliteta transporta kroz ciljane politike, uključujući i ulaganja u unutrašnje plovne puteve i pomorske luke Bar i Drač.

Opredijeljenošću za njegovo sprovođenje, regionalne učesnice će zajedno težiti ka stvaranju jačeg sistema multimodalnog transporta i povećanju vodne dimenzije transportnog ekosistema u periodu od 2021. do 2025. godine.

Sastanak na Brdu kod Kranja bio je prilika i za analizu napretka na proširenju zelenih traka ka granicama između EU i zapadnog Balkana koje su uspostavljene na početku izbijanja pandemije virusa korona, kako bi se spriječile nestašice osnovnih namirnica i medicinske opreme.

Njihovo uspostavljanje predstavljalo je jedan od najuspješnijih primjera regionalne saradnje čime su se uspjeli očuvati trgovinski tokovi ne samo u korist ekonomije, već i u pogledu učinkovite borbe protiv pandemije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije