Suša spržila njive pod kukuruzom

03.08.2022. 07:51 / Izvor: Glas Srpske
Kukuruz

Velika suša i slaba vlažnost zemljišta ostaviće ove godine poljoprivrednike sa minimalnim prinosima kukuruza širom Republike Srpske.

Velika suša i slaba vlažnost zemljišta ostaviće ove godine poljoprivrednike sa minimalnim prinosima kukuruza širom Republike Srpske, a rod ove kulture, koja je značajna za ishranu stoke, podbaciće 80 odsto u odnosu na očekivano. 

Dug period bez kiše upropastiće skupu sjetvu pa se poljoprivrednici već sad hvataju za glavu jer je prinos ispod svih očekivanja.

U Semberiji razmišljaju o tome da dobar dio roda pretvore u silažu i tako spasu što se spasti da iako je i kvalitet sporan.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić kaže za “Glas Srpske” da će slaba godina kada je riječ o kukuruzu dodatno otežati posao poljoprivrednicima. 

"Suša je uzela danak i ovoj ionako osiromašenoj poljoprivredi u Semberiji, a prinosi kukuruza biće umanjeni za 80 do 90 odsto, skoro da neće biti ništa. Kukuruz na njivama faktički je skuvan", rekao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici pokušavaju da nađu rješenje.

"Međutim, nema vrenja, nema zrna, vlage i skroba. Silaža neće biti ni približnog kvaliteta kako smo očekivali. Optimalni rok za berbu je oktobar, ali će krenuti već krajem septembra, jer su neki kukuruzi već počeli obarati klipove. Neće biti ni kvaliteta, ni roda, mislim da će nas ovo dokrajčiti", kaže Bakajlić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac ističe za “Glas” da će ovo biti jedna od težih godina u posljednje dvije decenije.

"Doći će u pitanje opstanak mnogih farmi. Ima njiva gdje se ne mora ni brati kukuruz, jer je suša sve uništila. Nema prinosa, sjetva je bila skupa. Bićemo primorani da smanjimo stočni fond na jesen", istakao je Usorac.

Ni u Lijevču polju nije ništa bolja situacija. Jedan od najvećih proizvođača na tom području Žarko Švraka iz Vrbaške, koji ima 43 parcele ove poljoprivredne kulture, ističe za “Glas” da im vremenski uslovi nisu išli naruku.

"Period bez kiše skupo ćemo platiti. Borba je samo da i to najminimalnije spasemo u silažu za nekoliko dana, ali to nije kvalitetno. Nema kiše, ni padavina, zemlja je suva metar duboko, bez vlage. Stočna hrana je problem, šta ćemo mi koji imamo više od 100 grla, ne možemo držati stoku da bude gladna", pita se Švraka. Dodao je da poljoprivrednici ne pamte goru godinu.

Navodnjavanje

Savo Bakajlić naglašava da sistemi za navodnjavanje samo djelimično mogu da ublaže nedostatak kiše.

"Ako godine budu sa ovakvim vrućinama i sušama, ne mogu nas spasti ni sistemi za navodnjavanje. Uz sliv Drine i Save nešto i ima kukuruza, ali je problem jer nema dovoljno količine", rekao je Bakajlić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti