Usorac: Za proizvođače koji su pogođeni sušom bit će izdvojena pomoć

15.08.2022. 14:43 / Izvor: Fena
poljoprivreda

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jutros je održan sastanak na kojem je razgovarano o problemima suše.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jutros je održan sastanak na kojem je razgovarano o problemima suše, potvrdio je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

On je istakao kako će za proizvođače koji su pogođeni sušom biti izdvojena finansijska pomoć ali kolika nije mogao precizirati.

"Razgovarali smo u Ministarstvu poljoprivede RS o problemima suše i traži se način da se pomogne seljacima. Kolika će to pomoć biti ne znam. Da li će biti 100 - 200 KM po hektaru to je sada pitanje koliko će se novca naći. Ali ovako ne može ostati, jer šteta je oko 80 do 90 posto", kazao je Usorac, dodavši kako ima područja gdje nema tolike štete, kao što su Dubica, Prijedor i područja prema Hrvatskoj gdje je bilo kiše.

Usorac je istakao da je suša najveće štete napravila na usjevima kukuruza, livadama, a štete su napravljane i na povrću i voću iako imaju navodnjavanje.

"Na povrću i voću su manje štete nego što su na kulturama koje su bile izložene suncu i visokim temperaturama", kazao je.

Usorac je mišljenja da iako su načinjene štete proizvodi neće poskupjeti.

"Mi smo inače uvozna država, uvozimo sve i uglavnom se oslanjamo na uvoz iz inostranstva. Prema tome to što mi proizvedemo sada je postalo beznačajno za Bosnu i Hercegovinu jer sve se uvozi i mi se uzdamo samo u uvoz. Nažalost mislim da će nam se to obiti oglavu jer ova situacija u svijetu ne daje sliku da će biti povoljnije, bit će samo nepovoljnije i doćićemo u situaciju da plaćamo hranu koliko nam zacijene", kazao je Usorac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti