Nakon inflacije stiže recesija

16.08.2022. 11:10 / Izvor: N1
Faruk Hadžić

Kakva je ekonomska situacija u BiH u doba krize, stiže li nam recesija?

Kakva je ekonomska situacija u BiH u doba krize, kako se kreće bruto domaći proizvod, da li je poznat scenario rasta kamatnih stopa, nedostaje li nam radne snage, trebamo li biti zabrinuti zbog trenutne demografske situacije u BiH - odgovore na ova pitanja dao nam je Faruk Hadžić, ekonomista i makroekonomski ekspert.

Hadžić je u organizaciji Friedrich Naumann Fondacije putovao BiH kako bi građane upoznao sa stanjem u ekonomiji u doba krize i inflacije. Kaže da država nema ekonomski cilj i da već kasne ako žele stabilizovati ovu krizu.

"Ako znamo dijagnozu, onda možemo krenuti dalje. Davali smo konkretne ideje i prijedloge, a to su ekonomski ciljevi, a mi ih nemamo. Može to biti stvar dogovora političara, ali nemamo postavljen jasan ekonomski cilj. Npr. da želimo raste do sedam posto i šta je prioritet da se to ostvari. Mi imamo jako puno para, ali je problem raspodjele. BiH nije siromašna država koja prikupi godišnje 13 milijardi. UIP je prijavila skoro milijardu KM više u prvih sedam mjeseci ove godine. To je ogromna količina novca. Da imamo ciljeve, odmah bi pomogli privredu. Mi smo u vremenu krize, koliko god neko mislio da nije teško, vidjećete kasnije šta će se desiti", kaže Hadžić.

"Kamatne stope će rasti"

Kaže da se relativno brzo može stabilizovati ova ekonomska situacija prouzrokovana inflacijom. Dodaje da nije još uvijek kasno riješiti problem, ali da država ne sluša njihove savjete. Isto tako, mišljenja je da će i kamatne stope rasti.

"Tendencije su uvijek da kada imamo visok nivo inflacije, dolazi recesija zbog podizanja kamatnih stopa. Mi smo već ranije upozoravali na to. Građani već dobijaju veće rate kredita ko ima varijabilnu kamatnu stopu. Teške je reći do kojeg nivoa će rasti, ali će rasti dok traje inflacija. Biće bolno provoditi mjere što duže čekamo. Da smo ranije krenuli sa suzbijanjem krize, danas je ne bi ni osjetili", ističe Hadžić.

Uvozimo radnu snagu

Hadžić kaže da se demografska slika BiH promijenila. Mnogo je mladih i radne snage napustilo zemlju.

"Zašto nam radnici iz Turske rade na rekonstrukciji tramvajske pruge? Zato što nemamo radnika. Nedostaju nam radnici. Alternativa nam je da otvaramo tržište rada i da uvozimo radnike. Trebaće nam desetljeća da popravimo demografsku sliku, fali nam radna snaga. Imaćemo isti broj mladih i starih i to je problem, ali nije razlog odlaska mladih samo posao, već politička situacija", zaključio je Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti