HTEC preuzeo Mistral, jednu od vodećih IT kompanija iz BiH

02.09.2022. 11:25 / Izvor: Akta.ba
čabrilo i čamdžić

HTEC Group, globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala je "Mistral Technologies".

HTEC Group, globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala je "Mistral Technologies", jednu od vodećih tehnoloških kompanija iz BiH, potvrđeno je za "Blic Biznis" u HTEC kompaniji.

Danas je HTEC globalna kompanija koja je u posljednje dvije godine narasla sa 250 zaposlenih u četiri tehnološko-razvojna centra u Srbiji na više od 1.700 zaposlenih na 16 lokacija u šest zemalja Jugoistočne Evrope.

HTEC Group je kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda. Sa sjedištem u San Francisku, HTEC Group su 2008. godine osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Posjeduje urede na 29 lokacija širom svijeta, a sa pridruživanjem kompanije Mistral, danas broji skoro 600 uposlenih u Bosni i Hercegovini i preko 2000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

U međuvremenu su prešli put preko brzorastuće kompanije za tehnološki razvoj i tehnološko savjetovanje do investicije od preko 100 miliona eura!

"Od prvog susreta sa Mersedom i Saninom, znali smo da je Mistral tim sa kojim želimo da nastavimo dalje da gradimo najveću tehnološku kompaniju u regionu. Mistral je jedna od retkih kompanija na ovom tržištu koju smo prepoznali da deli naše vrednosti i ciljeve. Njihova posvećenost ljudima i građenju prilika za svoje timove, samo će dodatno dobiti na snazi kao dio još većeg tima sa ogromnim spektrom zanimljivih klijenata I tehnologija", istaknuo je Aleksandar Čabrilo, suosnivač i generalni direktor HTEC Group.

"Odlučili smo se na ovaj korak s jedne strane kako bismo zajedno sa HTEC Group učestovali u realizaciji vizije o izgradnji najboljeg okruženja za bh. IT zajednicu, a s druge kako bismo našim uposlenicima omogućili rad na još preko stotinu projekata za vodeće svjetske kompanije", rekao je Mersed Čamdžić, osnivač i generalni direktor kompanije Mistral.   

U narednom periodu, kompanije će zajedno raditi na tome da kroz ovo partnerstvo pruže što veću dodatnu vrijednost svojim klijentima, zaposlenima i zajednicama u kojima djeluju. Pored toga, cilj im je da zajedno obezbijede priliku što većem broju talentovanih stručnjaka u Bosni i Hercegovini, i drugim zemljama regiona, da grade globalno konkurentne karijere bez napuštanja zemlje u kojoj žive.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti