Od "people first" do "people last"

Masovno otpuštanje radnika u HTEC Group, nekadašnjem Mistralu

13.06.2023. 08:48 / Izvor: Akta.ba
HTEC

HTEC Group kompanija je u posljednja dva mjeseca otpustila oko 500 radnika, a otkazi i dalje prijete

Od "people first" do "people last" – tako bi ukratko glasio opis HTEC Group globalne kompanije za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda koja posluje u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, kompanija je u posljednja dva mjeseca otpustila dvije stotine uposlenika na nivou cijele grupacije u zemljama kojima posluje, a otkazi i dalje prijete. Prema tvrdnjama otpušenih radnika, otkazi se dijele preko noći i to radnicima koji su imali vrhunske ocjene na svim evaluacijama i odlične performance. Pritom se ne navode ni razlozi otkaza jer o tome ne žele pričati, javlja Akta.ba.

Kako kažu, do decembra 2023. godine stanje u firmi je bilo odlično i djelovalo je da je sve u redu. Nakon što je nastupila kriza krenuli su masovni "sporazumni" otkazi ugovora o radu bez ikakvog objašnjenja. Povišice i napredovanje je zamrznuto i ljudi su uslovljavani da odlaze iz firme u zamjenu za kompenzaciju od jedne do dvije plate. 

Za sada se iz kompanije nisu oglašavali.

Podsjetimo, HTEC Group, globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala je sarajevski "Mistral Technologies", jednu od vodećih tehnoloških kompanija iz BiH u septembru prošle godine.

Sa sjedištem u San Francisku, HTEC Group su 2008. godine osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Posjeduju urede na 29 lokacija širom svijeta, a sa pridruživanjem kompanije Mistral, danas broji skoro 600 uposlenih u Bosni i Hercegovini i preko 2000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Preuzimanjem Mistrala najavili su da će kompanije zajedno raditi na tome da kroz partnerstvo pruže što veću dodatnu vrijednost svojim klijentima, zaposlenima i zajednicama u kojima djeluju.

Ipak, situacija je završila sasvim suprotno.

Da je ova tema jedna od najaktuelnijih u biznis kategoriji u BiH, potvrđuje i tema na Redditu, koja do sada broji više od 200 komentara koji se tiču iskustava sa ovom kompanijom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti