Nakon objave na Akta.ba

HTEC Group o otkazima: Efekti krize prelili su se i na regionalno tržište

13.06.2023. 13:41 / Izvor: Akta.ba
htec

Redakciji portala Akta.ba javio se HTEC Group Inc., ured u Sarajevu navodeći da informacija o stotinama otkaza nije tačna, te da zapravo nemaju još uvijek zvaničan i tačan broj.

Nakon što smo danas objavili informaciju o poslovanju kompanije HTEC Group i masovnim otkazima koji se u posljednje vrijeme uručuju uposlenicima u regiji, redakciji portala Akta.ba javio se HTEC Group Inc., ured u Sarajevu, sa demantom, zapravo odgovorom jer smo poslali upit o tačnom broju otkaza. 

U prilogu su poslali izjavu/demant Katarine Urošević, direktorice komunikacija u HTEC Group, kojom odgovaraju na sva pitanja o aktuelnim dešavanjima u kompaniji. U cilju tačnog informisanja javnosti i iznošenja činjenica, izjavu prenosimo u cjelosti.

"Situacija na globalnom IT tržištu je izuzetno izazovna, što pokazuje veliki broj otkaza u vodećim svetskim tehnološkim kompanijama. Nažalost, efekti krize prelili su se i na regionalno tržište. Kompanija HTEC Group uvela je još početkom godine niz mera u pravcu racionalizacije troškova i jačanja timova koji rade na razvoju novih poslovnih prilika, u cilju očuvanja zdravog biznisa i daljeg rasta.  

Kao neophodan odgovor na nepovoljne makroekonomske prilike, a sa ciljem postizanja veće agilnosti sa jedne strane, a sa druge strane fokusa na ključne oblasti rasta koje vidimo u narednom periodu, reorganizovali smo poslovne jedinice i optimizovali broj inženjera koji izvesno vreme nisu bili angažovani na projektima i čije znanje i veštine, nažalost, nisu odgovarajući za oblasti rasta koje očekujemo u narednom periodu. Pored reorganizacije funkcionalnih jedinica, preusmeravanja ljudi i prekvalifikacija, nažalost, ovim procesom reorganizacije i optimizacije obuhvaćeno je oko 200 zaposlenih sa kojima smo morali da se raziđemo, što čini oko sedam odsto naše organizacije. Žao nam je što ove kolege nisu više deo našeg tima i činimo sve što je u našim mogućnostima da ih podržimo u daljem profesionalnom putu. 

Paralelno sa ovim aktivnostima, nastavljamo proces zapošljavanja u ključnim oblastima rasta. Poslovanje kompanije je stabilno, u prvom kvartalu zabeležili smo rast prihoda od 30%. Iako je ovo solidan rezultat, ispod je očekivanog nivoa i ambicija kompanije. Pored organskog rasta, i dalje aktivno istražujemo prilike za dalje strateške akvizicije koje bi kompaniji i njenim zaposlenim donele nove prilike, kako u regionu Jugoistočne Evrope, tako i na ostalim lokacijama gde firma posluje, a prevashodno u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji."  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti