BiH godinama ne može riješiti problem dvojnog državljanstva s Njemačkom

05.09.2022. 12:22 / Izvor: Večernji List
Njemačka

Zbog nepostojanja zakona po kojem bi Vlada Njemačke dopustila mogućnost posjedovanja dvojnog državljanstva postoji realna procjena da će se deseci tisuća građana BiH odreći bh. državljanstva u korist njemačkoga.

Zbog nepostojanja zakona po kojem bi Vlada Njemačke dopustila mogućnost posjedovanja dvojnog državljanstva postoji realna procjena da će se deseci tisuća građana BiH koji su u ratu i nakon njega emigrirali u tu zemlju odreći bh. državljanstva u korist njemačkoga, radi ostvarivanja različitih privilegija koje tamošnje državljanstvo sa sobom nosi. Kako je ovakva mogućnost realna, vidljivo je iz odgovora koje je nedavno Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

U odgovoru Ministarstva jasno piše kako oni već dugi niz godina aktualiziraju pitanje dvojnog državljanstva s Njemačkom, ali zbog njemačkih zakona, koji ne dopuštaju dvojno državljanstvo, nije bilo moguće zaključivanje takvog sporazuma. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poručuju da će, ako SR Njemačka izmijeni zakonodavstvo koje regulira tu tematiku, informirati Ministarstvo civilnih poslova BiH koje je mjerodavno za pokretanje postupka i zaključivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu.

Spomenimo kako je nova njemačka vlada na čelu s kancelarom Olafom Scholzom lani najavila brojne promjene u njemačkom zakonodavstvu, a koje bi trebale regulirati i pitanje dvojnog državljanstva. Spomenutim izmjenama trebala bi imigrantima biti dopuštena mogućnost podnošenja zahtjeva za državljanstvo nakon provedene tri godine u ovoj zemlji.

Nedavno je Dejan Kovač, hrvatski ekonomist, na svom Facebook profilu objavio podatke koliko je državljana zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije uzelo državljanstvo Njemačke od 2000. do 2021. godine. Prema grafikonu koji je objavio, u razdoblju od 2000. godine, zaključno s prošlom godinom, čak 43.905 državljana BiH uzelo je državljanstvo Njemačke.

"Stvarni broj zaposlenih bh. državljana u inozemstvu je mnogo veći s obzirom na to da ne raspolažemo podacima za sve druge osobe koje su na neke druge načine pronašle posao u inozemstvu, posredstvom agencija ili sl. Iz BiH u posljednje vrijeme sve više odlaze cijele obitelji. Više od 1,6 milijuna osoba koje su rođene u BiH danas živi u inozemstvu i čini jednu od najvećih emigracija u odnosu na ukupan broj stanovnika. Kada se tome dodaju osobe koje su rođene u dijaspori, a vuku podrijetlo iz BiH, bh. emigracija prelazi broj od dva milijuna. Ti podaci navedeni su u dokumentu "Informacija o iseljeništvu", a prema njihovim istraživanjima, 1,671.177 je ukupan broj osoba koje su rođene u BiH, a žive u inozemstvu, što ne obuhvaća njihove potomke rođene u zemljama prijma. Ministarstvo ne raspolaže podacima o brojnosti potomaka druge i treće generacije iseljenika."

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti