BiH po lakoći poslovanja na samom evropskom dnu: Procedure "tjeraju" investitore

07.09.2022. 08:17 / Izvor: N1
Izvještaj

Sve je samo na riječima. Ne olakšava se investiranje u BiH.

U ekonomiji nema emocija, nego vlada interes. Bh. političari kao da i dalje to ne shvataju. Tako kulturne i historijske veze sa Turskom i spremnost poslodavaca iz ove države da investiraju u Bosnu i Hercegovinu ne dobijaju konkretne pozitivne signale sa druge strane. Sve je samo na riječima. Ne olakšava se investiranje u BiH.

"Srbiji investicije, a Bosni i Hercegovini selami i pozdravi", čest je komentar prosječnog bh. građanina. Od Turske se više očekuje. No, statistike daju drugačiju sliku. Prošle godine, prema podacima Centralne banke BiH, najveći priliv investicija bio je iz Švicarske, a onda iz Turske.

"Zaključno sa prošlom godinom Turska je među 10 investitora u BiH, ukupna ulaganja Turske su 265 miliona eura, a u samoj 2021. godini investirala je oko 75 miliona eura, što je 15% ukupnih stranih investicija za prošlu godinu", naveo je Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH).

Povećava se i robna razmjena. U Tursku najviše izvozimo profile od aluminija, kao i nelegirani čelik. Uvozimo robe od metala, ležajeve i bijelu tehniku. Pokrivenost izvoza uvozom je 32%. Također u posljednje 24 godine Turska agencija za koordinaciju i saradnju realizirala je oko 900 projekata u BiH: od poboljšanja infrastrukture do podrške u ruralnim područjima. Ipak, nivo investicija koje omogućavaju nova radna mjesta nije na nivou kao u susjednoj Srbiji. Ekonomski analitičari kažu: bh političari ne rade na tome.

"Moramo dati razlog turskom investitoru razlog zašto bi uložio ovdje i šta bi mu to dalo kao mogućnost izvoza u EU. Nemamo apsolutno svijest da je zadatak administracije da stvori ambijent, poslovni ambijent i uslove da ljudi budu zaposleni i da ostanu u Bosni i Hercegovini", mišljenja je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Taj ambijent za ulagače je deprimirajući. Duga čekanja za dozvole, visoki nameti, politička nestabilnost – demotivišu turske, ali i brojne druge investitore. Vodeći bh političari konstantno govore o opredijeljenosti ekonomskoj saradnji, a sve se u praksi završava na deklarativnom.

"Neko je očito zadovoljan time da mu turski predsjednik bude kum, a ne da se potrudi da olakša turska ulaganja u BiH. Nevjerovatno je da se spominje mogućnost izgradnje turske fabrike dronova u Ukrajini gdje je rat, a slični projekti se ne spominju za BiH koja ima dugu historiju namjenske industrije", dodao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Mnogo prilika i zainteresovana druga strana. Prednost saradnje sa Turskom je i, kažu analitičari, što u državi svi blagonaklono gledaju na turske investicije. Najznačajnija turska ulaganja u BiH su Natron – Hayat u Maglaju, Soda Lukavac, Turkish Ziraat Bank. Više očekujemo, a nudimo malo. Tako je BiH po lakoći poslovanja na samom evropskom dnu. Za pokretanje biznisa u BiH potrebno je 80 dana u prosjeku. To tjera i one najdobronamjernije investitore iz Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti