Kremić: BiH popisom poljoprivrede ispunjava svoje obaveze na putu ka Evropskoj uniji (VIDEO)

07.09.2022. 09:13 / Izvor: Fena
poljoprivreda

Pilot popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini bit će obavljen od 15. do 30. oktobra ove godine u svim statističkim institucijama BiH u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom.

Pilot popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini bit će obavljen od 15. do 30. oktobra  ove godine u svim statističkim institucijama BiH u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić ističe za Fenu da je posljednji popis poljoprivrede  u BiH  proveden 1960. godine te da je sada donesena jedinstvena metodologija na nivou BiH,  u saradnji sve tri statističke institucije (Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS) , kao i jedinstveni upitnik baziran na EU normama da bi se taj popis obavio.

Popisom će se, kaže, osigurati potrebni strukturni podaci o poljoprivredi, što je  i obaveza BiH na putu za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU, te jedan od uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Moramo napomenuti da statistika ima i svoje posebno poglavlje kada je riječ o pregovorima sa EU i to je poglavlje 18. Pilot popis poljoprivrede, to jeste probni popis,  radit će se  od od 15. do 30. oktobra ove godine, kao što se radio i pilot popis stanovništva, da vidimo, odnosno da testiramo kako funkcioniše upitnik, aplikacije, iako su preuzeti standardi EUROSTAT-a (Statistički ured Evropske unije) kada je u pitanju ovaj popis", ističe Kremić.

Ove godine probni popis se, kako dodaje,  provodi na bazi oko 9.000 gazdinstava i domaćinstava kada se govori o FBiH. Ukupno, radi se oko 200 popisnih krugova, od toga 112 je u FBiH, a ostatak je u RS-u u Distriktu Brčko.

"U zvaničnim popisu koji je planiran naredne godine, vjerovatno u istom terminu kao i ovaj popis, trebalo bi biti oko 300 hiljada domaćinstava, odnosno gazdinstava", rekao je direktor Federalnog zavoda za statistiku. 

Kremić ističe da će se prilikom uspostave tog registra na jedan adekvatan način pružiti i podrška prema entitetskim ministarstvima poljoprivrede, te da će oni na osnovu tih podataka moći aplicirati za dodatna sredstva od EU i za poljoprivredu i za stočni fond u BiH.

Svi prikupljeni podaci od individualnih domaćinstava, kako kaže,  smatraju se službenom tajnom, a  podaci dobiveni iz pilot popisa neće se javno koristiti.

"Mi tačno treba da dobijemo podatke, naprimjer,  koliko je površina zasijano, koliko obradivo, koliko je neobradivo, koliko je toga u ruralnom dijelu, koje su to poljoprivredne kulture i koliko ih je, podatke o stočnom fondu i značaj pilot popisa je u tome što će se nakon realizacije i analize dobivenih rezultata osigurati svi potrebni preduvjeti za realizaciju punog popisa poljoprivrede", rekao je Kremić u razgovoru za Fenu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti