Sve spremno za 19. Međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2022"

07.09.2022. 14:04 / Izvor: Fena
ekobis

Sve je spremno za 19. Međunarodni sajam ekologije „EKOBIS 2022“ koji će biti održan na Gradskoj otoci u Bihaću od 8. do 11. septembra.

Sve je spremno za 19. Međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2022“ koji će biti održan na Gradskoj otoci u Bihaću od 8. do 11. septembra.  Ovogodišnji sajam posvećen je temi H2 gorivo budućnosti.

Tim povodom je danas u prostorijama Privredne komore Unsko-sanskog kantona koja je organizator sajma, upriličena konferencija za medije na kojoj je Enes Ružnić, direktor Komore predstavio aktivnosti koje će se dešavati u narednih nekoliko dana.

Ove godine će na sajmu biti prisutno više od 200 izlagača, a konačan broj još nije zaključen jer prijave i dalje pristižu.

"Zahvalio bih našim partnerima koji na neki način rukovode u tehničkom smislu ovom pričom i bez njih svega ovog ne bi ni bilo. Posebno bih zahvalio Ministarstvu poljoprivede, vodoprivede i šumarstva FBiH i Agenciji za vodno područje rijeke Save koja je apsolutno priustna na ovom području koje je broj jedan za djelatnosti agencije. Nastavljamo kontinuitet i skretanje sajma iz ekologije u turističko-ekološki oblik i ove godine smo napravili jednu halu namjenski za turizam kojeg smo nazvali Ekotur koji će narednih godinu-dvije biti u sklopu EKOBIS-a a onda bi se trebao odvojiti i biti organiziran u zimskom periodu", kazao je Ružnić.

Pojasnio je da je i ove godine otvoreni prostor izabran za mjesto održavanja sajma zbog pandemije koronavirusa koja još traje, iako postoji bojazan da će vremenske neprilike u narednim danima znatno umanjiti posjetu sajmu.

"Iduće godine organizacija se ne bi trebala održati ovdje već u Sportskoj dvorani Luke koja će, nadam se, do tada biti spremna. Centralni događaj ovogodišnjeg sajma je događaj koji smo nazvali centralnom konferencije pod nazivom "H2 gorivo budućnosti“ u okviru čega će biti predstavljena firma EMT Solar iz Bosanske Krupe, bit će govora o zelenom hidrogenu, karbonskom otisku i postkarbonskim gradovima", istakao je Ružnić.

Kada su u pitanju cijene ulaznica, one ostaju iste kao prošle godine a koštaju 2 KM po osobi.

Značajan događaj ove godine na EKOBIS-u je prezentacija upisa lokaliteta Milančev Buk u UNESCO registar u okviru čega će predavači biti Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una i prof.dr. Samir Đug iz Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti