Pašalić: Neće biti nestašice mlijeka u Republici Srpskoj

10.09.2022. 09:13 / Izvor: SRNA
Mlijeko

Nestašice mlijeka u Republici Srpskoj neće biti osim ako uplašeni građani ne počnu neracionalno kupovati po 10 ili 20 litara i izazovu nestašicu i rast cijena.

Nestašice mlijeka u Republici Srpskoj neće biti osim ako uplašeni građani ne počnu neracionalno kupovati po 10 ili 20 litara i izazovu nestašicu i rast cijena, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Boris Pašalić.

Pašalić je rekao da je smanjenje proizvodnje mlijeka evidentno od decembra prošle godine, a ne unazad nekoliko dana. 

"Proizvodnja mlijeka se smanjuje zbog rasta cijene koncentrata, pšenice, kukuruza, soje, berzanskih roba. Proizvođači koji hrane krave silažom i sjenažom smanjivali su skupu koncentrovanu hranu, a povećavali količinu jeftine silaže zbog čega dolazi do vještačkog pada proizvodnje", objasnio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, nije isto kada se krava nahrani koncentratima koji imaju dovoljno energije i proteina i slabom sjenažom i silažom, zbog čega krava koja je davala 20 litara mlijeka sada daje 18 litara.

"Početkom godine sa našim mljekarama dogovorili smo nekoliko projekata jer smo vidjeli da ne možemo uticati na cijenu hrane koja je berzanska roba, ali smo dogovorili da uvezemo 1.000 junica", rekao je Pašalić, navodeći da to rade zajedno dvije mljekare.

Pašalić je naveo da je u saradnji sa jednom mljekarom uvezeno oko 700 junica za šta je Ministarstvo izdvojilo milion KM, mljekara 1,5 milion, a ostala potrebna sredstva proizvođači.

Sa drugom mljekarom uvezeno je 200 junica koje su u karantinu ili već na farmama.

"Tih 1.000 junica nama u narednoj godini daju pet miliona litara mlijeka, koliki je pad u ovoj godini", rekao je Pašalić.

On smatra da i sa trenutnom proizvodnjom BiH može proizvesti dovoljno mlijeka za svoje potrebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti