Na području Srebrenice smanjen broj mljekara, razlog niska otkupna cijena

12.09.2022. 11:18 / Izvor: Fena
Krava

Broj mljekara na području opštine Srebrenica je smanjen, a razlog je niska otkupna cijena - potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede RS, područna jedinica Bijeljina.

Broj mljekara na području opštine Srebrenica je smanjen, a razlog je niska otkupna cijena - potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede RS, područna jedinica Bijeljina.

Kontrolni asistent Ministarstva Predrag Jevtić kaže da na području te opštine ima osam registrovanih proizvođača mlijeka.

"Broj mljekara je smanjen. Cijena stočne hrana je dosta poskupila, a proizvođači govore da je to jedan od osnovnih razloga. I u drugim opštinama je broj farmera znatno smanjen i svakog dana se smanjuje", rekao je Jevtić, dodajući da nije poznato da li će doći do povećanja otkupne cijene mlijeka.

Mjesečna proizvodnja mlijeka farmera s područja Srebrenice je oko 22.000 litara.

"Otkupna cijena mlijeka je 0.64 feninga po litru, i otkupljivači navode da je cijena niska zbog transporta. Mljekari iz Srebrenice mlijeko predaju mljekarama iz Gradačca, Inmer i Mig 99, a na osnovu urađenih analiza, kvalitet mlijeka je veoma dobar", ističe Jevtić.

Bračni par iz Zelenog Jadra kod Srebrenice Sanela i Mevludin Avdić imaju 23 grla stoke i žive od proizvodnje mlijeka. Mjesečno proizvedu 4.360 litara, a stočarstvom se bave dvadeset godina.

"Dosadašnja otkupna cijena mlijeka je bila katastrofalna, jer od prodaje se mora kupiti stočna hrana i ostale životne namirnice. Ukoliko ne dođe do povećanja otkupne cijene nećemo moći nastaviti s proizvodnjom mlijeka. Za tonu koncentrata trebam da izdvojim 1.400 KM, a za mjesec trebam dvije tone. Mi ćemo se boriti, ali ako ne budemo više mogli, odustat ćemo", izjavila je Feni Sanela Avdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti