Suša prepolovila prinos kupusa

15.09.2022. 09:22 / Izvor: Nezavisne novine
kupus

Suša je ove godine svoj trag ostavila na većini povrtnih kultura, a između ostalog, i na kupus, čiji će prinosi, prema riječima poljoprivrednih proizvođača, biti manje i do 50 posto.

Suša je ove godine svoj trag ostavila na većini povrtnih kultura, a između ostalog, i na kupus, čiji će prinosi, prema riječima poljoprivrednih proizvođača, biti manje i do 50 posto.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da su poljoprivrednici ove godine zasadili velike površine povrća uopšte, između ostalog i kupusa.

"Na njemu je suša ostavila svoj trag u velikom obimu. Ove godine naš glavni problem je suša, zbog koje će prinosi biti znatno manji, kako kupusa, tako i drugih povrtarskih kultura", rekao je Mastalo.

Kako je dodao, u vrijeme sadnje ove biljne kulture bile su velike temperature koje su već na početku uništile zasade.

"Na samom početku imali smo visoke temperature koje su, uprkos navodnjavanju, već tada znatno uticale na kupus", rekao je Mastalo dodajući da je ovo jedan od razloga koji će sigurno uticati i na cijenu.

"Suša, poskupljenje repromaterijala, goriva i đubriva razlozi su koji će sigurno uticati na konačnu cijenu ovog povrća. Ponuda će sigurno biti manja, a cijena će biti veća", rekao je Mastalo.

Prema njegovim riječima, trenutna otkupna cijena po kilogramu kupusa je 0,6 KM, ali više cijene se očekuju kada sezona kupusa bude u punom jeku, odnosno u oktobru.

"Kada počne sezona kiseljenja kupusa, možemo sigurno očekivati više cijene, ako cijene budu niže, poljoprivredni proizvođači će biti u velikom problemu", rekao je Mastalo.

Ponuda i potražnja određuje cijenu povrća koje je među najomiljenijim u našim krajevima.

"Nikada ne možemo da odredimo konačnu cijenu, jer mi imamo sedmično određivanje cijena, zavisno od toga koliko dobavljači otkupljuju", rekao je Mastalo, dodajući da berba počinje u oktobru.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, rekao je za "Nezavisne novine" da će u ovom dijelu Federacije prinos kupusa biti manji za 50 posto.

"Imali smo vrlo težak početak sadnje, sad je kiša malo popravila situaciju, ali svakako ćemo imati manji prinos za 50 posto", rekao je Hasanović dodajući da će to biti glavni razlog za višu cijenu.

"Prema našim procjenama, cijena bi trebalo da ide do jedne KM po kilogramu, to je ono što bi bilo najrealnije za ovu situaciju", zaključio je Hasanović.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti