Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

"Najvažnije da bude dovoljno sirovine": Traže produženje zabrane izvoza trupaca iz BiH

20.09.2022. 07:49 / Izvor: Srpska.info
Trupci

Asocijacija drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH i dalje će se zalagati da na snazi ostane zabrana izvoza trupaca.

Asocijacija drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH i dalje će se zalagati da na snazi ostane zabrana izvoza trupaca, jer je, naglašavaju, najvažnije da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvođače finalnih proizvoda.

Iz ove asocijacije saopštili su da se proizvođači finalnih proizvoda godinama unazad suočavaju s problemom adekvatnog obezbjeđenja sirovine u procesu izrade gotovih proizvoda.

"U ovoj djelatnosti doprinosi na plate su jako visoki i sve je više prisutan deficit stručne radne snage. Cijene repromaterijala stalno rastu, a sirovina se izvozi, tako da su proizvođači u pojedinim slučajevima  primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe, kako bi ostvarili ugovoreni izvoz. Sve više su zabrinuti kakvo će stanje dalje biti zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala, te globalne krize", saopštili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Podsjetimo, Savet ministara BiH je 22. juna privremeno zabranio izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, a ova mjera je na snazi do 22. septembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti