Tender vrijedan 100.000 KM: Sarajevo dobija još četiri pametna reciklomata

20.09.2022. 08:47 / Izvor: Akta.ba
reciklomat

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS raspisalo je tender za nabavku i postavljanje automata za recikliranje-reciklomata.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo raspisalo je tender za nabavku i postavljanje automata za recikliranje-reciklomata.

Procijenjena vrijednost nabavke četiri reciklomata je 100.000 KM sa PDV-om.

Prema opisu tehničkih specifikacija, recikliranje je vrlo jednostavno budući da se radi o pametnim uređajima koji prepoznaju ambalažu, vrše sortiranje, mjere težinu, te sakupljaju bodove.

QR kod, senzori, pametne kamere 

"Reciklomat je tehnologija koja sakupljnjem reciklabilnog otpada generiše direktnu korist za životnu sredinu, urbanu sredinu gdje su postavljeni i za ljude koji ih koriste. Nabavka reciklomata je način da svi učestvujemo u projektu koji je namijenjen opštem dobru, čime promovišemo reciklažu, sortiranje i tretiranje otpada. Velika većina otpada može postati druga vrijednost – direktno preko reciklomata ili kao prerađen otpad iz čega će nastati nešto korisno, ali je najveći benefit da smanjimo bavanje otpada kojim zagađujemo životnu sredinu, kao i da podignemo svijest građana po pitanju prerade otpada", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Skladišni prostor reciklomata je džambo vreća nosivosti 1.000 kg, ili IBC kontejner, kapaciteta 550-600 jedicina ambalaže. 

Reciklomat koji će koristiti napajanje električnom energijom, prihvata prazne ambalaže i to PET flaše, aluminijumske limenke, staklene flaše, a brzina prihvatanje je najviše 20 jedicina po minuti. Imat će mogućnost očitavanja beskontaktnim karticama, te mogućnost ugradnje štampača radi štampanja tiketa sa dogovorenom informacijom ( broj bodova, QR kod i sl.)

Mašina javlja informaciju o popunjenosti sms-om, putem maila, ili kroz web aplikaciju.

Reciklomat funkcioniše na način da kada korisnik ubaci ambalažu, elektronski sistem prepoznavanja skenira ambalažu i procjenjuje njenu vrstu, praveći razliku između tipova ambalaže. Ako utvrdi da je objekat pogodan za reciklažu, prihvata ga i prosljeđuje u veliku sekciju za skladišenje te vrste ambalaže. Ako predmet ipak nije adekvatan, reciklomat ga vraća korisniku. Po potrebi, reciklomat može biti opremljen pametnim kamerama, TV modulima, CCD senzorima za čitanje bar korova i specijalnim tehnologijama za mjerenje težine i prepoznavanje materijala. 

Koncept rada reciklomata i sakupljanje bodova

Korisnici dobivaju bodove za svaku ubačenu ambalažu, a sakupljen iznos mogu da opredijele samo za namjene koje reciklomat nudi. Korisnici putem displeja reciklomata mogu da biraju da li da ostvarena sredstva prenesu na neku od svojih kartica ili da eventualno doniraju, što će omogućiti partneri na projektu. 

Nabavka reciklomata nastavak je najavljenog projekta za opremanje reciklažnog dvorišta koje će biti instalirano na području jedne od općina u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa partnerima projekta "Reciklomat“ - Sarajevo Film Festival, Pomozi.ba, KJKP Rad i KJKP Park pustili su tokom ljeta ove godine u promet prvi pametni reciklomat spred Doma oružanih snaga BiH u Sarajevu. Kasnije su reciklomati ostali na tri lokacije i to ispred Grand Centra na Ilidži, ispred SCC- a, i u krugu KJKP RAD.

Koristeći reciklomate građani mogu ostvariti benefite u vidu besplatnog sat vremena parkiranja, ulaznice za Pionirsku dolinu ili donirati Pomozi.ba 0,05 kf za svaku odloženu bocu.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti