U Bijeljini otvoren jubilarni poljoprivredni sajam "Interagro 2022"

20.09.2022. 12:13 / Izvor: SRNA
interagro

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Bijeljini svečano otvorila jubilarni 20. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije "Interagro"

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Bijeljini svečano otvorila jubilarni 20. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije "Interagro", istakavši da Srpska snažno podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" koji može doprinijeti ekonomskom jačanju i boljem političkom razmijevanju.

Cvijanovićeva je istakla da Sajam u Bijeljini, koji je okupio privrednike iz 10 zemalja, pokazuje da je saradnja budućnost, a omogućio je i da se rehabilituju stare i uspostave nove veze među privrednicima.

Prvi put ovaj sajam ima zemlju partnera, to je Sjeverna Makedonija, čiji su privrednici i izlagači su na manifestaciji predvođeni ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčetom Nikolovskim.

Otvaranju Sajma prisustvuje i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović. 

Pašalić je u obraćanju istakao da je Vlada ove godine uložila 106,5 miliona KM u agrar, a da je budžet za narednu godinu planiran na 150 KM jer su prethodne dvije krizne godine, zbog kovida i sukoba u Ukrajini, ulazala na značaj hrane za samoodrživost zemlje.

Nikolovski je u obraćanju podražao inicijativu "Otvoreni Balkan" jer smatra da je budućnost u saradnji.

Košarac je istakao da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović snažno podržavaju "Otvoreni Balkan", te ocijenio da je to dobro mjesto za život, investiranje i rad.

Ratomir Draganić, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Grad", koje je organizator sajma, rekao je da je među rekordnih 243 izlagača iz 10 zemalja i izlagač iz Kraljevine Jordan.

Poljoprivredni sajam u Bijeljini svrstava se u grupu najznačajnijih poljoprivrednih manifestacija u regionu.

Tokom tri sajamska dana posjetioci će imati priliku da vide ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, pribora za lov i ribolov, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane, te mineralnih đubriva.

Podršku održavanju Sajma daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sajamska manifestacija održava se u kompleksu Agrotržnog centra Bijeljina. Ulaz za posjetioce je besplatan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti