Vlada Republike Srpske: Predložićemo novi zakon o nepokretnoj imovini

26.09.2022. 08:30 / Izvor: SRNA
nepokretna imovina

Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

"S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija Republike Srpske, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini", ističe se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske osuđuje odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, te ocjenjuje da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav Bosne i Hercegovine.

"Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostaće imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo Republike Srpske da bude vlasnik svoje imovine", dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. septembra, da "Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske", jer je to, kako navodi, "nadležnost BiH".a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti