Uklonjen sporni reklamni pano u centru Sarajeva: Oglasila se gradonačelnica

28.09.2022. 10:15 / Izvor: Akta.ba
led ekran

Reklamni pano bio je instaliran instaliran na mostu Suade i Olge (Vrbanja mostu), a već jutros je uklonjen, nakon što je utvrđeno da ne postoji saglasnost općine za njegovo postavljanje, odnosno da ni gradska uprava nije dala saglasnost za identičnu lokaciju i gabarite panoa.

Jučer je brojne prolaznike i vozače u općini Centar Sarajevo zatekao ogromni postavljeni LED displej. Reklamni pano bio je instaliran instaliran na mostu Suade i Olge (Vrbanja mostu), a već jutros je uklonjen, nakon što je utvrđeno da ne postoji saglasnost općine za njegovo postavljanje, odnosno da ni gradska uprava nije dala saglasnost za identičnu lokaciju i gabarite panoa.

"Zbog velikog interesa javnosti u vezi sa nelegalno postavljenom slobodnostojećom reklamnom konstrukcijom u neposrednoj blizini mosta Suade i Olge u priobalnom pojasu rijeke Miljacke obavještavamo javnost da je nakon provedenog inspekcijskog postupka Općine Centar nelegalna konstrukcija u ranim jutarnjim satima uklonjena", saopćeno je iz Općine Centar. 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ponovio je da Općina neće tolerisati nelegalnu gradnju na području ove lokalne zajednice te još jednom uputio apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti, te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola.

"U nastavku inspekcijskog nadzora urbanističko-građevinski inspektor Općine Centar naložio je investitoru nastavak uklanjanja anker ploče i anker vijaka te asfaltiranje mikrolokaliteta. Trenutno je mikrolokalitet zaštićen drvenim poklopcima da ne bi bila ugrožena sigurnost pješaka. Inspekcijski nadzor se nastavlja sve dok se zemljište ne vrati u prvobitno stanje", saopštili su. 

led

Jutros se i na svom zvaničnom facebook profilu oglasila gradonačelnica Benjamina Karić i ponovila da Grad nije dao za postavljanje led ekrana. 

"Nakon što je juče na mostu Suade i Olge nelegalno postavljen džinovski led ekran, za koji Grad nije dao saglasnost, jutros su sa mosta pobacane skoro sve žardinjere sa cvijećem. Vrlo je čudno da praktično na mostu preko noći osvane led ekran, za čije postavljanje je potrebno nekoliko dana pripreme. Zabrinjava i zakašnjela reakcija općine koja je direktno nadležna za izdavanje urbanističke i gradjevinske dozvole i uklanjanje istoga. Sigurni smo da Grad Sarajevo sa ovim slučajem ne bi bio doveden u vezu da nije predizborna kampanja što najviše govori o onima koji to rade. Treba biti svjestan da ima života i poslije kampanje", napisala je Karić, dodajući da je Led ekran uklonjen a žardinjere će biti vraćene.

led

Ranije su iz uprave Grada kazali da je saglasnost data, ali ne za identičnu lokaciju i ne za pano sa takvim gabaritima.

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg dana inspekcijskim nadzorom od strane Inspektorata Općine Centar utvrđeno je da je na navedenoj lokaciji postavljena nelegalna slobodnostojeća reklamna konstrukcija bez pravosnažnog odobrenja.

Saglasnost je data pravnom licu "Karpas ambalaže" d.o.o. Banja Luka za korištenje priobalnog pojasa uređenih vodotoka u svrhu postavljanja dvostrane samostojeće digitalne citylight vitrine, na desnoj obali rijeke Miljacke, nizvodno u ulici Vilsonovo šetalište, nakon mosta Suada i Olga, zona I.

led

Karpas ambalaže d.o.o je preduzeće koje se bavi proizvodnjom ambalaže od kartona i papira. Firma je osnovana 2007.godine kao porodična firma, te se nalazi u vlasništvu Vladimira Petrovića, Dražena Petrovića, Dragana Petrovića i Milana Petrovića. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti