Ovo je 19 pregleda za koje se ne mogu uspostaviti liste čekanja za pacijente

13.10.2022. 09:14 / Izvor: Akta.ba
pregled magnet

U ovom Pravilniku su navedene sve vrste zdravstvenih usluga, iz oblasti dijagnostike i liječenja (član 2. Pravilnika), za koje se ne mogu uspostaviti liste čekanja.

U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a s ciljem ostvarivanja brige za zdravlje građana na nivou Kantona Sarajevo ministar zdravstva Haris Vranić donio je Pravilnik o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja na području KS ("Službene novine Kantona Sarajevo 36/22").

Prema tom novom Pravilniku, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići u privatnu praksu, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Odnosi se to na čak 19 različitih pregleda koji su tačno pobrojani u samom pravilniku.

U ovom Pravilniku su navedene sve vrste zdravstvenih usluga, iz oblasti dijagnostike i liječenja (član 2. Pravilnika), za koje se ne mogu uspostaviti liste čekanja. 

Liste čekanja se ne mogu sačiniti za sljedeće usluge:

1. PREGLED NA KOMPJUTERIZOVANOJ TOMOGRAFIJI (CT) I MAGNETNOJ REZONANCI (MR)

1.1. Pregled glave i kičme u neurohirurgiji

1.2. Pregled glave i kičme u neurologiji

1.3. CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji

1.4. MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji

1.5. CT dijagnostika grudnog koša

1.6. MR dijagnostika grudnog koša

1.7. CT pregled abdomena i male karlice

1.8. MR pregled abdomena

1.9 MR pregled male karlice

1.10. MR pregled muskuloskeletnog sistema

1.11. MSCT (višeslojna CT) angiografija

2. DIJAGNOSTIČKE I TERAPIJSKE PROCEDURE ZA BOLESTI SRCA:

2.1 Ambulantni kardiološki pregledi:

a) Ultrazvučni pregled - EHO srca,

b) Holter EKG, i

c) Ergometrija;

3. ONKOLOGIJA I RADIOTERAPIJA:

3.1. Nuklearna medicina;

a) Scintigrafija štitne žlijezde, (FNA punkcija štitne žlijezde- KCUS)

b) Scintigrafija partireoidnih žlijezda,

c) Perfuziona scintigrafija miokarda,

d) PET/CT

4. PATOHISTOLOŠKI NALAZI

Uslov za obavljanje navedenih usluga je da ispunjavaju klinički kriterij za upućenu pretragu. Dakle, postoji striktno utvrđena lista dijagnoza koja je sastavni dio donesenog Pravilnika. (prilog 1. Pravilnika).

Zdravstvene usluge, odnosno dijagnostičke i terapijske procedure ovog Pravilnika osigurana lica KS ostvaruju u zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa ZZO KS.

U slučaju da osigurano lice ne može ostvariti pravo na usluge u zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa ZZO KS u roku od 30 dana, uslugu će obaviti u najbližoj ustanovi koja nema sklopljen ugovor sa Zavodom, a na teret ličnih sredstava. Rok za pružanje zdravstvene usluge osiguranom licu počinje teći od dana javljanja zdravstvenoj ustanovi za obavljanje usluge.

"Na osnovu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja na području KS, a sve kako bi olakšali pristup neodloživim zdravstvenim uslugama naših osiguranika, zdravstvene usluge iz priloga 1. pravilnika imaju tretman hitnih usluga za koje se ne mogu formirati liste čekanja, te ne podliježu naplati ličnog učešća osiguranih lica. Kod ostvarivanja navedenih usluga osigurano lice ima pravo na refundaciju sredstava od Zavoda najviše do iznosa propisanog propisanog po zvaničnom cjenovniku utvrđenom od strane FBiH, ali ne više od zvaničnog cjenovnika ustanove gdje je pružena usluga. Ukoliko se cijena zdravstvene usluge koju plati osiguranik i zvanična cijena utvrđena od FBiH razlikuje, razliku snosi osiguranik iz ličnih sredstava. Sredstva za refundaciju osiguranom licu Zavod obezbjeđuje umanjenjem sredstava ugovornoj ustanovi koja nije obavila uslugu u navedenom roku. Refundaciju sredstava može tražiti i zdravstvena ustanova koja je pružila uslugu pod uslovima iz člana 2. stav (7) izmjena i dopuna Pravilnika", objašnjeno je iz ZZO KS.

Refundaciju sredstava, pod uslovima koji važe za osiguranika, može tražiti i zdravstvena ustanova koja je uslugu pružila, navodi se u izmjenama Pravilnika. 

ZZO KS ima potpisane ugovore o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima Kantona Sarajevo sa sljedećim zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge iz Pravilnika: 

- JU Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

- JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo

- JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo

- JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo

- JU Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu.

- JU Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo

- Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju- Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti