Cloud poslovanje smanjuje troškove i čuva podatake na sigurnom

13.10.2022. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Cloud

Sigurnost i zaštita brojnih podataka sve više je u fokusu domaćih kompanija. Ono što je rješenje za čuvanje tih podataka je cloud, poručili su panelisti na jučerašnjem panelu"Cloud Services domena".

Sigurnost i zaštita brojnih podataka sve više je u fokusu domaćih kompanija. Ono što je rješenje za čuvanje tih podataka je cloud, poručili su panelisti na jučerašnjem paneluCloud Services domena koji je održan u sklopu konferencije Tech Hosted by LANACO.

"Cloud je ekonomično rješenje koje predstavlja zamjenu za skupu IT infrastrukturu", pojasnili su.

Na panelu su govorili Khaled Mokhtar iz Globalnog sudijskog odbora u NASA Space Apps Competitiona, Alexandru Neagu iz kompanije Oracle, iz Aldina Bibović iz NLB Banke i moderator Nihad Velagić iz kompanije CORE.

Korištenje oblaka za pohranu podataka prebacuje  sigurnost u ruke velikih kompanija, a samim tim smanjuju se i troškovi .

Poslovanjem u oblaku vlasnik kompanije ima mogućnost da pristupi svojim podacima u bilo kojem trenutku sa bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu.

cloud

"Da li će kompanije preći na korištenje clouda više nije pitanje nego kada", kazao je moderator Nihad Velagić.

"Mislim da je jako važno razumjeti šta je zapravo cloud i tako pronaći pravo rješenje.", istakao je Alexandru.

"Također, smatram da više nije pitanje cloud da ili ne. Odgovor je da zbog velikih prednosti koje on nudi. S obzirok na to da radim u bankarskoj industriji i sa mnogo podataka od naših klijenata mi ne možemo sebi dozvoliti bilo kakvu grešku. Ne smijemo doći u situaciju da podaci naših klijenata budu dostupni svima", smatra Aldina.

"Odabirom kompanije koja će brinuti o vašim podacima oni su svedeni na minimum. Podrša koja je dostupna 24 sata je dovoljna. Uvijek se može desiti nešto nepredviđeno kao što je bila pandemija korona virusa i druge nepredviđene stvari i zato je visoka razina sigurnosti na prvom mjestu. Može se desiti da sistem stane, ali morate preduzeti ono što je do vas", kazao je Khaled.

cloud

Rizici i u korištenju clouda postoje, ali oni su svedeni na minimum za razliku od tradicionalnog poslovanja kada su podaci skladišteni na više ureaja. Implementacija serverskih i data centar sistema zahtjeva detaljno planiranje, nabavku skupe opreme, uspostavljanje odgovarajuće klimatizacijske i energetske infrastrukture te dug period isporuke i instalacije. Po implementaciji ovakvih rješenja neophodno je obezbjediti i kvalitetne stručnjake koji će brinuti o tome da sistem ne prestane sa radom.

Panelisti su zaključili da u cloudu postoji ogroman potencijal koji trebaju iskoristi sve kompanije. Na vlasnicima kompanija i upraviteljima je da odaberu najbolje i zaštite svoje podatke.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti