Ambasador Brian Aggeler preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH

14.10.2022. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Brian Aggeler

Ambasador Brian Aggeler preuzeo dužnost šefa Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini.

 Ambasador Brian Aggeler preuzeo dužnost šefa Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini.

Od 2019. godine do augusta 2022. godine, Brian Aggeler je obavljao dužnost vršitelja dužnosti šefa te je bio zamjenik šefa Misije pri Američkoj ambasadi u Parizu. Prethodno je bio ministar-savjetnik za politička pitanja u Američkoj ambasadi od 2017. do 2019. godine.

Prije dolaska u Francusku, bio je direktor Ureda za koordinaciju pomoći pri Birou za pitanja Bliskog Istoka u State Departmentu, gdje je rukovodio uredom od 70 članova osoblja u Washingtonu i dva regionalna središnja ureda za koordinaciju pomoći američke Vlade Bliskom Istoku u skladu s prioritetima politike rada.

Kao karijerni član Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji ministra-savjetnika, obavljao je dužnost koordinatora za ekonomsku i razvojnu pomoć pri Ambasadi SAD-a u Islamabadu, nadgledajući planiranje i provedbu godišnjih programa nekoliko agencija SAD-a za pomoć civilima, vrijednih preko 700 miliona američkih dolara. Također je obavljao dužnost zamjenika šefa Misije pri Ambasadi SAD-a u Sjevernoj Makedoniji. 

Prije toga bio je politički savjetnik u gradu Hanoi u Vijetnamu, otpravnik poslova pri američkoj Misiji u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Parizu te je obavljao druge dužnosti u gradovima Delhi, Chennai, Budimpešta, Ouagadougou i Washington.

Prije početka rada u američkom Ministarstvu vanjskih poslova, bio je volonter Mirovnih snaga u Centralnoafričkoj Republici, sopćeno je iz OSCE-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti