Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici okupio 80 izlagača

17.10.2022. 08:13 / Izvor: BHRT
Sajam

Sedmi Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici okupio je 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine. Oni su imali priliku da predstave svoje proizvode i da razmjene iskustva.

Sedmi Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici okupio je 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine. Oni su imali priliku da predstave svoje proizvode i da razmjene iskustva.

Izlagači su posjetiocima prezentovali različite vrste proizvoda poput poljoprivrednih, ali i ručno rađenih unikatnih proizvoda. Radi se, uglavnom, o porodičnim poslovnim inicijativama, a učešće na sajmovima omogućava brži put proizvoda na nova tržišta.

"Sve od mrkve, peršuna, paprika, to prerađujem, poslije u ove sokove, džemove, uglavnom sve domaća proizvodnja, ja i moj brat zajedno proizvodimo, imamo deset plastenika, jedanaest, dvadeset duluma se sije bez plastenika, sve se plasira Bratunac, Srebrenica, pijace.", kazala je Abida Karić, poljoprivredni  proizvođač.

"Ja se bavim proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. To su proizvodi od povrća, proizvodi od voća, a ujedno se bavim i pčelarstvom. U penziji sam, ja i žena radimo ovo, uz pomoć djece, pošto imamo četvoro djece, oni nam pomažu. Odamo po sajmovima, ovo nam je četvrti put u Vlasenici, idemo u Bijeljinu, Tuzlu, u Srbiju…", kazao je Dragan Vasiljević, poljoprivredni proizvođač

Učesnici navode da je velika potražnja za domaćim proizvodima, koji su i jedan od zaštitnih znakova regije, ali i da su cijene znatno veće u odnosu na prethodnu godinu.

"Radim ručne radove, pletem kape, klačkete, ćebadi, radim nakit. Ja moje proizvode i vani prodajem, imam mušterije, ovo mi je malo reklame. Poskupilo je sve, pa su poskupili i proizvodi. zato što su tegle nisu više pola marke, nego su marka i šezdeset, tako da je i sok skuplji, normalno, sve je skuplje", istakla je Azemina Karić.

"Zasigurno da ova i slične manifestacije imaju svoj jedan od najvažnijih ciljeva da se predstavi ona proizvodnja, oni proizvodi, ona domaća radinost koja je autentična, karakteristična, za dato područje, da se ljudi međusobno vide, porazgovaraju o svojim aktuelnim problemima u oblasti poljoprivredne proizvodnje.’’, naglasio je Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede.

Organizator sajma je Opština Vlasenica, a podrška razvoju poljoprivrede i proizvodnji hrane je, kažu, prioritet ove lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti