Odbornici rekli "ne" geološkim istraživanjima u Jezeru

20.10.2022. 11:43 / Izvor: N1
Pliva

Foto: N1

Odbornici opštine Jezero jednoglasno su usvojili Zaključak kojim traže od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske ukidanje rješenja o geološkim istraživanjima na teritoriji opštine koje sprovode SNK Metali.

Odbornici opštine Jezero jednoglasno su usvojili Zaključak kojim traže od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske ukidanje rješenja o geološkim istraživanjima na teritoriji opštine koje sprovode SNK Metali.

"Odbornici u Jezeru jednoglasno i hrabro su rekli NE, bilo kakvim istraživanjima na području naše opštine. Hvala im na odlučnosti i što nisu prodali svoju djedovinu, ipak su stali uz svoj narod koji želi na civilizovan način da živi u Jezeru. Za sada vodimo 1:0 protiv “Lykosa”. Idemo dalje, svi zajedno i jedinstveno do konačne pobjede!!!" stoji u objavi na Facebook profilu “Stop rudnicima u dolini Plive”.

U usvojenom zaključku stoji se Skupština opštine izjašnjava protiv nastavka geološkihi straživanja jer se “stanovnici i narod od kojeg su izabrani svakodnevno i u velikom broju obraćaju sa problemima koje imaju u svakodnevnom životu, a koji su posljedica istraživanja”.

Odbornici su zaključili i kako se geološka i heliokopterska istraživanja vrše unutar obuhvata naseljenog područja te kako stanovnici nisu informisani i upoznati sa stručnim studijama uticaja na životnu sredinu, ali i kako lokalnom zajednici i stanovništvu nije predočen projekat detaljnih geoloških istraživanja zbog kojih je pričinjena šteta infrastrukturi opštine.

"Lokaliteti na kojima se vrše bušotine nisu adekvatno ograđeni i označeni, na nekima ne postoji nikakva informacija po kojem rješenju se izvode radovi, a lokacija Bag-Babaci pored toga što se nalazi u naseljenom mjestu, označena je kao da se izvodi u Loparama", stoji u zaključku u kojem se navodi kako nije ispitan uticaj na zaštićeno područje i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine Plivsko jezero.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti