Nova priznanja za Vinsku cestu Hercegovine

20.10.2022. 16:21 / Izvor: Akta.ba
vinska cesta priznanje

Nakon nedavnog prijema Vinske ceste Hercegovine u Iter Vitis Kulturnu rutu Savjeta Evrope, bh. sudionici ove rute dobili su još tri značajna priznanja.

Nakon nedavnog prijema Vinske ceste Hercegovine u Iter Vitis Kulturnu rutu Savjeta Evrope, bh. sudionici ove rute dobili su još tri značajna priznanja. 

U Španiji je u periodu od 19-20.10. 2022. organizovana Generalna Skupština Iter Vitis, kulturne rute Savjeta Evrope, te je tom prilikom, juce, 19.10.2022. godine, proslavljeno i 5. izdanje nagrade Iter Vitis u gradu Santiago de Compostela. 

Tri nagrade su dodijeljene Bosni i Hercegovini, jednoj od posljednjih zemalja koja je primljena u Iter Vitis Kulturnu rutu Savjeta Evrope, i to:

- Grad Mostar - za najbolji vinski grad Iter Vitis 2022

- Grad Trebinje- najbolja održiva destinacija Iter Vitis 2022 

- Manastir Tvrdoš -za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-istorijsko nasljeđe i vino.

Vinska cesta Hercegovine je prva ruta na zapadnom Balkanu koja je primljena u Iter Vitis, a razvoj i promociju ovog projekta u partnerskom odnosu podržavaju USAID Turizam projekat i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH.  

Ove godine nagrade su dodjeljivane u 13 kategorija, uz zajedničku nagradu s Putom Feničana, a prisutni su bili predstavnici deset od 25 zemalja članica: Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Moldavije, Portugala, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Kriteriji za dobivanje nagrada Iter Vitis su najbolje prakse u oblasti vinskog turizma, kao i  inicijative koje štite i promovišu tradiciju vinove loze i vina i krajolika koji je s njima povezan, inovacije i poštovanje ekološke održivosti, saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti