Još nema otkupne cijene maline, protesti sve izvjesniji

07.11.2022. 10:21 / Izvor: SRNA
Maline

Malinari smatraju da hladnjačari kalkulišu, odugovalače sa isplatom i nastoje da prinude malinare da prihvate najnižu, omalovažavajuću cijenu kako bi oni ostvarili ekstra profit.

Skoro polovina otkupljivača malina iz srednjeg Podrinja nije objavila konačnu otkupnu cijenu preuzetog ovogodišnjeg roda, iako je rok za to istekao u subotu, 5. novembra.Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" Ivan Stojanović rekao je novinarima da su neki hladnjačari objavili cijenu prethodnih dana i po njoj isplaćuju uzgajivačima po osam KM za kilogram maline, a neki i manje.

Uzgajivači su zahtijevali da najniža cijena bude osam KM za kilogram i da se tome doda PDV i troškovi prevoza koji su uzgajivači plaćali.

Stojanović je istakao da su neki objavili neprihvatljivu cijenu kojom omalovažavaju uzgajivače, a izvjestan broj hladnjačara još se nije oglasio.

"Ti što nisu objavili cijenu preuzeli su velike količine maline i sada se uopšte ne javljaju uzgajivačima kojima duguju velike iznose novca", objasnio je Stojanović.

On kaže da će ovih dana održati sastanak Upravnog odbora Udruženja koji će odlučiti o daljim koracima, te da su izvjesni protesti uzgajivača maline kojima će skrenuti pažnju na ovaj problem i tražiti njegovo rješavanje jer su već pretrpjeli veliku štetu budući da inflacija obezvređuje njihovu zaradu koju nisu naplatili.

Prema Stojanovićevim riječima, članovi Udruženja "Vilamet" isporučili su hladnjačarima 2.500 tona maline, a ni tri mjeseca nakon završetka berbe i predaje robe cijena maline još nije poznata, što je nedopustivo i dovodi do nezadovoljstva i odustajanja proizvođača od malinarstva.

Malinari smatraju da hladnjačari kalkulišu, odugovalače sa isplatom i nastoje da prinude malinare da prihvate najnižu, omalovažavajuću cijenu kako bi oni ostvarili ekstra profit.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti