Poljoprivrednici čekaju dogovor o agrarnom budžetu: Svi žele dupli dio kolača

12.11.2022. 08:42 / Izvor: Glas Srpske
Poljoprivrednici

Poljoprivrednici širom Republike Srpske ubrzano spremaju zahtjeve s kojima će pred resornog ministra kada se bude raspoređivalo 180 miliona KM.

Poljoprivrednici širom Republike Srpske ubrzano spremaju zahtjeve s kojima će pred resornog ministra kada se bude raspoređivalo 180 miliona KM, koliko će iznositi agrarni budžet u idućoj godini, a sudeći prema planovima koje su skovali svi žele duplo više novca za svoj rad i trud. 

Prema dosadašnjoj praksi proizvođači su za pregovarački sto u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sjedali krajem godine da bi se okvirno dogovorili o raspodjeli agrarnog budžeta. S obzirom na to da nova vlada još nije formirana konsultativni sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja vjerovatno će se desiti tek u januaru 2022. godine, ali to nije omelo domaće mljekare, stočare, voćare, pčelare i druge proizvođače da skroje planove o raspodjeli miliona.

Najveći dio kolača priželjkuju mljekari koji se nadaju da bi kao podršku proizvodnji mogli dobiti oko 60 miliona KM.

"Naši podsticaji moraju biti ravni onima u FBiH. Kod njih je ove godine podsticaj po litri mlijeka 45 feninga, a kod nas 25. Mljekarska proizvodnja je ugrožena i treba pokušati spasiti sve što se spasiti da. Mljekarskom sektoru ove godine pripalo je oko 30 miliona maraka, a u 2022. godini očekujemo duplo", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Vladimir Usorac za “Glas”.

Prvi čovjek povrtara u Republici Srpskoj navodi da su ove godine dobili 3,6 miliona KM, a da u narednoj sezoni očekuju čak više nego duplo.

"Planiramo da tražimo 10 miliona KM i to dva miliona za plasteničku proizvodnju, a osam za podršku tekućoj proizvodnji. Tražićemo i da premija iduće godine bude fiksna i to 15 feninga po kilogramu povrća, a do sada je bila do 0,15 KM, kao i da se na marku poveća iznos po litri regresiranog dizela, jer je izdvajanje za gorivo, uz vještačko đubrivo, naš najveći trošak", kaže predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo.

Povećanje sredstava od 30 do 40 odsto u odnosu na ovogodišnji iznos u idućoj godini očekuju proizvođači tovne junadi.

"Veći podsticaji će nam pružiti šansu da zanovimo i unaprijedimo proizvodnju", priča predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u Republici Srpskoj Goran Mitrović za naš list.

Udruženje voćara RS iduće sedmice imaće sastanak na kojem će usaglasiti zahtjeve s kojima će pred ministra, a predsjednik udruženja Dragoja Dojčinović kaže da se neće zadovoljiti mrvicama kao ranijih godina.

"Ove godine su nam pripala dva miliona KM, što je i te kako malo i zato ćemo sada tražiti da subvencija za proizvedeno i prodato voće bude fiksna, oko 0,25 KM po kilogramu proizvedenih jabuka i krušaka. Lani je to bilo sedam feninga", rekao je Dojčinović.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara RS Damir Barašin ističe da su ove godine na ime podsticaja dobili oko milion KM, a iduće očekuju duplo.

"Nadam se da će podsticaj po košnici biti 10 KM, a kada to obračunamo sa brojem košnica, dođemo do iznosa od oko dva miliona KM", navodi Barašin.

Uzgajivači svinja priželjkuju između sedam i devet milion maraka, jer im je toliko trebalo da podignu proizvodnju koja je već neko vrijeme u padu.

"Veoma je važno da budemo svi zajedno konstruktivni i tih 180 miliona KM usmjerimo u razvoj. Moramo postaviti poljoprivrednu proizvodnju na jake temelje, a to planirana sredstva za agrarni budžet mogu", tvrdi predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Kapitalne investicije

Mišo Maljčić kaže da je protiv milionskih izdvajanja za kapitalne investicije u momentu kada većina proizvodnje nije rentabilna.

"Besmisleno je da nam se novac nudi za traktore, novu mehanizaciju jer od čega da kupujemo to kada ne ostvarujemo prihode", kaže Maljčić.

I Dragoja Dojčinović tvrdi da voćari nisu u mogućnosti da ulažu u kapitalne investicije te da iz te stavke povlače minimalno sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti