Dvanaest osoba iz Općine Centar pokreće vlastiti biznis

12.11.2022. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar

U prostorijama Općine Centar jučer je upriličeno potpisivanje 12 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje kroz start-up biznis, u ukupnoj vrijednosti od 190.000 KM.

U prostorijama Općine Centar jučer je upriličeno potpisivanje 12 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje kroz start-up biznis, u ukupnoj vrijednosti od 190.000 KM.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, dvanaest osoba će u narednom periodu pokrenuti vlastiti biznis.

Ugovore sa dobitnicima bespovratnih sredstava u ime Općine Centar potpisao je načelnik Srđan Mandić.

Da podsjetimo, Općina Centar Sarajevo je u proteklom periodu realizirala dva javna poziva i to javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih kao i javni poziv za realizaciju programa poticaja za unaprjeđenje poduzetništva za žene preko 36 godina starosti i dugoročno nezaposlene osobe. Realizacijom javnih poziva se pružila mogućnost poticaja za unaprjeđenje poduzetništva na području ove lokalne zajednice, i to kroz stručnu podršku (trening i mentorstvo) i sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikanti su kroz javne pozive i stručnu podršku u izradi biznis plana jačali svoje poduzetničke vještine.

"Izuzetno mi je drago da smo danas u mogućnosti potpisati ugovore sa mladima, kao i onima koju su nažalost već duže vrijeme bili nezaposleni. Važno je stimulisati privatni sektor, a pogotovo mladima davati podršku. Veoma sam ponosan i sretan što sam više puta do sada bio u mogućnosti  pomoći u razvijanju novih poslovnih ideja. Ovo će definitivno biti početak naše saradnje koja će siguran sam biti plodonosna", izjavio je načelnik Mandić.

Pored dodijeljenih novčanih sredstava, potpisnicima ugovora, čija je projektna aplikacija prihvaćena za sufinansiranje start-up biznisa, omogućena je i nefinansijska pomoć u vidu obuke o poduzetničkim vještinama, koja je realizirana putem Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo.

"Aplikanti su kroz dva mjeseca obuke svoju poslovnu ideju unaprijedili sa svim potrebnim elementima da bi mogli biti konkurentni na tržištu rada, ali i učili kako da prevaziđu prepreke i opstanu na tržištu", pojasnio je Dženan Trbić menadžer Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo.

Među današnjim potpisnicima je bila Ena Dujmović koja će otvoriti svoju radnju „Plusminus Studio“.

"Plusminus je online modni brend. Bavim se modom i kreiram odjeću koristeći stare tehnike štampanja sa modernim dizajnom. Ovo mi zaista mnogo znači, jer ovom podrškom Općine Centar ću moći angažovati i zaposliti još ljudi tako da bi brend postigao svoj puni kapacitet", kazala je Dujmović.

Općina Centar Sarajevo u okviru podrške mjerama aktivne politike zapošljavanja uspješno je realizirala projekat podrške samozapošljavanju i razvoju poduzetništva, te je za 2022. godinu obezbijedila sredstva u iznosu od 190.000 KM.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su vijećnik Denis Challenger i predsjednica Komisije za pitanja mladih Melisa Lekić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti