Izdvaja se 350 hiljada KM za promociju privrede u inostranstvu

16.11.2022. 12:20 / Izvor: Akta.ba
privreda

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su Protokol.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su Protokol kojim se utvrđuju osnovni principi i kriterijumi za podršku sajamskim manifestacijama i drugim aktivnostima u cilju promocije domaće privrede u inostranstvu.

Protokol je potpisan na osnovu Odluke o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 26. oktobra 2022. godine.

"Odlukom Vijeća ministara BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odobreno je 350.000 KM iz budžeta institucija BiH. Ova grant sredstva udružit ćemo sa sredstvima Vanjskotrgovinske komore BiH i usmjeriti ih na promociju privrede Republike Srpske i Federacije BiH na sajmovima u inostranstvu", kazao je resorni ministar Staša Košarac.

Naglasio je da će u narednom periodu biti formirana mješovita komisija, čiji je zadatak da razmоtri plan sajamskih manifestacija, rangira ih i sačini listu za dodjelu navedenih grant sredstva.

"Nakon što komisija okonča svoj dio posla, Ministarstvo će, u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima, Vijeću ministara BiH predložiti donošenje odluke o dodjeli grant sredstava za podršku sajamskim manifestacijama", rekao je Košarac.

Po njegovim riječima, planirana grant sredstva predstavljaju značajnu pomoć domaćim privrednicima prilikom promoviranja njihovih proizvoda na inostranim sajmovima.

"Učestvovanje na sajmovima u inostranstvu proizvodi velike finansijske izdatke za naše privrednike. Naša namjera je da dodjelom grant sredstava umanjimo njihove troškove, kako bi svoja sredstva mogli uložiti u proizvodnju ili druge potrebe", zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti