Skandalozno: Nestao nacionalni spomenik iz BiH, niko se ne pita gdje je!

18.11.2022. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Čajničko evanđelje

Dr.sc. Erma Ramić -Kunić, naučni saradnik u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu je na svom Facebook profilu napisala nevjerovatnu informaciju

Dr.sc. Erma Ramić -Kunić, naučni saradnik u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu je na svom Facebook profilu napisala nevjerovatnu informaciju. Iz BiH je iznesen nacionalni spomenik, a niko se ne pita gdje, kada, kako i niko se ne osvrće na tu činjenicu.

"Ovih dana saznajem da je neko otuđio Čajničko evanđelje iz Bosne i Hercegovine. Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenoga karaktera koji se čuva u Bosni i Hercegovini. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu člana V stav 4. Aneksa 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i člana 3. stav 1. Poslovnika o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 25. do 29. aprila 2013. godine u Sarajevu, donijela je Odluku po kojoj IZNOŠENJE nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine nije dozvoljeno.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, dozvoljeno je privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine radi prezentacije ili konzervacije, ukoliko se utvrdi da konzervatorske radove nije moguće izvršiti u Bosni i Hercegovini, odnosno ako se procijeni da se konzervacija u inostranstvu može izvršiti kvalitetnije, brže i jeftinije.

Odobrenje za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine u smislu prethodnog stava daje Komisija, ukoliko bude nedvosmisleno utvrđeno da to neće ni na koji način ugroziti nacionalni spomenik. Komisija u svom odobrenju za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine utvrđuje sve uslove pod kojima se to iznošenje može izvesti, rok za povratak dobra u zemlju, kao i zaduženja pojedinih organa i institucija na obezbjeđenju tih uslova, te o tome obavještava Vladu Republike Srpske, nadležnu službu bezbjednosti, carinsku službu Bosne i Hercegovine i JAVNOST.

 

Zašto Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sve vrijeme šuti? Na službeni dopis nisam dobila odgovor!

Kako je moguće da je rukopis nestao, a da Komisija šuti i javnost o tome ništa ne zna.

DA LI JE I KO JE DAO NACIONALNI SPOMENIK BOSNE I HERCEGOVINE?

KO JE I KADA OTUĐIO I SAKRIO NACIONALNI SPOMENIK BOSNE I HERCEGOVINE?

Posebno mi je zanimljivo što su obje moje knjige posvećene rukopisu, u posljednje vrijeme tražene i pokupovane?

Nadležne institutucije sve da se uključe jer je ovo DRŽAVNI SKANDAL, napisala je Ramić-Kunić uz pitanje zašto Faruk Kapidžić piše o tome tek sada, kada je ona poslala Dopis? Rukopis očito mjesecima je izvan granica države kojoj pripada.

– I da, za sve ostale: rukopis je bosanski!", poručila je Ramić-Kunić.

Sinoć se o svemu u svome stilu oglasio i Faruk Kapidžić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

"Neka glavni baja, bosanski pravoslavac prvo kaže, a ako ne zna neka sazna, gdje se nalazi Čajničko evanđelje pa onda neka se bavi formiranjem vlasti sa 'odabranim muslimanima'. Jedan takav samoodabrani mu može pomoći u tome, jer gdje je šta vrijedno i skupocjeno tu je i on. Čajničko evanđelje za našu državu, a pogotovo za svakog vjernika bilo koje konfesije jeste duhovna i vjerska neprocjenjiva vrijednost, dok za obične hoštaplere je nažalost samo ogromna materijalna procjenjiva vrijednost. Ako se možda neko nekada usudio materijalno procijeniti tu vrijednost onda se taj isti možda nekada usudio i tu vrijednost 'sakriti'. S obzirom na to da su sadašnja dva člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH obavijestili sve nadležne organe i institucije o onome što su bili obavezni obavijestiti, isti će morati prije ili kasnije odgovoriti da li je, a ako jeste gdje, kada, ko i kako 'sakrio' nacionalno blago", napisao je Kapidžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti