Uvode se nova digitalna rješenja u rad organa uprave u Federaciji BiH

20.11.2022. 10:28 / Izvor: Fena
e uprava

Do sada svi organi uprave u Federaciji BiH nisu dovoljno kapacitirani zbog čega su nadležna federalna ministarstva i uprave odlučili da realiziraju aktivnosti projekta E-uprave.

U okviru USAID-ovog projekta E-uprave, ministarstva na federalnom nivou provode aktivnosti na izgradnji kapaciteta za praćenje provedbe novih digitalnih rješenja u oblastima e-potpisa, građevinskih dozvola i inspekcijskih službi.

Do sada svi organi uprave u Federaciji BiH nisu dovoljno kapacitirani zbog čega su nadležna federalna ministarstva i uprave odlučili da realiziraju aktivnosti projekta E-uprave.

"U cilju provedbe novih digitalnih rješenja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja trenutno ima određene softvere u oblasti prostornog planiranja, odnosno baze prostornih podataka koje su u određenom smislu u koorelaciji sa prostornim podacima koje sistematizuje Federalna uprava se geodetsko i imovinsko-pravne poslove. Nažalost, u dijelu izdavanja akata o građenju nismo još uvijek softverski kapacitirani, pa je potrebno tu načiniti određene pomake", rekao je za Fenu pomoćnik federalnog ministra za prostorno uređenje Hamid Suljović.

Naglasio je da je projekt E-uprave jedan od mnogih projekata koji su reformske prirode, koji će sigurno poboljšati rad organa uprave, odnosno ubrzati i olakšati komunikaciju između stranaka i nadležnih organa uprave, a krajnji rezultat bit će efikasnije ostvarivanje prava stranaka, što je i suštinski mandat i misija organa i tijela vlasti.

"U konkretnom slučaju to znači brže, jednostavnije i nadasve ekonomičnije dolaženje do urbanističkih saglasnosti, odnosno odobrenja za građenje. Sa upotrebom e-potpisa u značajnoj mjeri će se skratiti procedure izdavanja navedenih dozvola", kazao je Suljović.

U nastavku projekta federalni inspektori u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radit će na primjeni e-potpisa pri vršenju redovnih nadzora. To će za posljedicu imati efikasnost i ekonomičnost inspekcijskih nadzora.

"U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove će stare sisteme zamijeniti novi – E-inspektor 2 u unutrašnjem nadzoru i BIMS 2 u nadzoru prekograničnog prometa roba. Predviđa se da će se kontrole u prekograničnom prometu skratiti na pet minuta. Projekat će također omogućiti interoperabilnost u smislu pristupa bazama podataka i digitalne razmjene podataka i dokumenata s građanima i privrednim subjektima, te između nadležnih institucija i organa. U konačnici, unapređenjem efikasnosti i ekonomičnosti postupanja inspekcijskih organa će se olakšati poslovanje privrednih subjekata, što će zasigurno doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta, većoj pravnoj sigurnosti, disciplini u poštivanju pravnih propisa, te zaštiti javnog i privatnog interesa", poručila je Feni pomoćnica direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Merima Tanović.

Organi uprave i stranke u upravnim postupcima imat će mogućnost međusobnog komuniciranja i dostavljanja podnesaka putem elektronske pošte i drugih digitalnih sredstava komunikacije.

"Da bi došlo do elektronske komunikacije između organa i stranaka i provođenja upravnih postupaka, utvrđen je pravni okvir donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, koji je stupio na snagu u julu ove godine. Za primjenu tih odredbi, neophodno je da organi uprave tradicionalni način ovjere i potpisivanja dokumenata zamjene elektronskim potpisom. Da bi se to desilo potrebno je investirati u IT opremu, koja bi sve to podržala i pribavit od certificiranih nadležnih pravnih lica kvalifikovane elektronske potvrde za korištenje elektronskog potpisa", izjavila je za Fenu stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu pravde Mirsada Mujanović.

Uvođenje mogućnosti elektronskog komuniciranja u upravnom postupku je podizanje na novi napredniji način organizacije i funkcionisanja organa uprave u Federaciji BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti