Razgovori o povećanju plata medicinarima zapeli zbog visine satnice

23.11.2022. 07:39 / Izvor: Nezavisne novine
usk

Razgovori Sindikata radnika u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i predstavnika Vlade USK o novom kolektivnom ugovoru zapali su u ćorsokak.

Razgovori Sindikata radnika u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i predstavnika Vlade USK o novom kolektivnom ugovoru zapali su u ćorsokak, a glavni problem zbog kojeg se dvije strane ne mogu usaglasiti jeste povećanje satnice i stručnih koeficijenata za obračun plata.

"Imali smo nekoliko sastanaka i mogu reći kako smo razočarani, jer smo tražili satnicu od tri marke, a predloženo nam je 2,6 maraka uz povećanje koeficijenta od 0,3. To ne izjednačava povećanje naših primanja s povećanjem troškova života, odnosno inflatornim kretanjima", kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK.

Iako su medicinari nezadovoljni, Rekić kaže kako nema govora o eventualnom štrajku, već će zadužiti sindikalne predstavnike da organizuju sastanke sa svojim članstvom kako bi se čulo mišljenje s terena. Ministar zdravstva u Vladi USK Muris Halkić smatra kako su zahtjevi medicinara nerealni i da se ne uklapaju u trenutne finansijske okvire. "Kako bi se ispoštovali zahtjevi Sindikata, trebalo bi 20 miliona maraka, što je nemoguće misija u sadašnjim okolnostima. Moramo biti realni i racionalni kada sklapamo ugovore, jer možemo doći u situaciju da zdravstvene ustanove jednostavno bankrotiraju", kaže Halkić.

Sa druge strane, Rekić kaže da je, ukoliko se želi očuvati zdravstveni sistem u sadašnjim uslovima rekordne inflacije i sve češćih odlazaka medicinara, neophodno povećati njihova primanja i standard života.

"Moramo stimulisati zapošljavanje i spriječiti odlazak mladih stručnjaka u zdravstvu, a to se može samo tako što će se povećati plate i stvoriti bolji uslovi rada", kaže Rekić.

Opstojnost zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu značajno je narušena zbog sve masovnijeg odlaska medicinskog kadra, a posebno ljekara specijalista. U toku samo ove godine Kantonalnu bolnicu u Bihaću napustila su četiri ljekara, a slična situacija je i u drugim zdravstvenim ustanovama.

"Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, već nekoliko anesteziloga nas je napustilo i bojim se da će nam taj problem biti najveći. To su najkritičnija mjesta, jer to nisu tako atraktivne specijalizacije i mlade kolege se nerado odlučuju za njih", kaže Rekić.

Dodaje kako je to veliki gubitak za društvo, jer se ulaže u te mlade ljekare, a oni potom odnose stečeno znanje u druge zemlje koje tako dobijaju besplatni obrazovan kadar iz oblasti medicine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti