Nužno je postići standard izvrsnosti u turističkim uslugama i objektima u FBiH

24.11.2022. 10:57 / Izvor: Večernji List
Hotel

Kvaliteta i širok spektar kvalitetnog smještaja preduvjet su da FBiH ostvari rast kao zanimljiva turistička destinacija.

Kvaliteta i širok spektar kvalitetnog smještaja preduvjet su da FBiH ostvari rast kao zanimljiva turistička destinacija. Od presudnog je značaja da ponuda i kvaliteta raspoloživog smještaja zadovolje zahtjeve stranih tržišta i ciljanih segmenata turističkog tržišta. Tržište posjetitelja koji traže autentična iskustva i prakse odgovornog turizma je u porastu, a mnogi se odlučuju za smještaj izvan hotela, navodi se u dijelu strategije razvoja turizma FBiH koji se odnosi na proširenje smještajnih kapaciteta.

Postoji, kako se navodi, sve veća potražnja za alternativnim i odgovornim turističkim smještajem, što očigledno ima koristi za lokalno stanovništvo i što nudi i bolju vrijednost za potrošeni novac, kao i drugačije iskustvo. Smještajni kapaciteti u FBiH uglavnom se nalaze u urbanim sredinama, a posebno u Sarajevu, Mostaru, Neumu i Međugorju.

Primjetan je nedostatak smještaja s 4 i 5 zvjezdica u odnosu na 3 zvjezdice, kao i smještaja koji nude jedinstvena i autentična iskustva, što potencijalno ograničava mogućnost privlačenja posjetitelja koji ostvaruju veću potrošnju ako se ne ponude alternativne opcije. Treba ponuditi i širok spektar kvalitetnog smještaja, uzimajući u obzir značajnu prednost turističke ponude klastera. Osiguranje kvalitete i klasifikacija u sektoru turizma moraju uključivati najbolje svjetske prakse za održivi razvoj turizma u svim podsektorima: smještaj, restorani, kampovi, podsektor prenoćišta, pružatelji usluga avanturističkog turizma, vodiči itd.

Svjetske prakse u turizmu Turisti u svojim zahtjevima sve više postavljaju nove standarde za turističke proizvode, pa i FBiH i BiH moraju osigurati da se obećanje kvalitetnog turističkog iskustva ispunjava, pa čak i da se premašuju očekivanja posjetitelja. Cilj mora biti ispunjavanje obećanja u svim elementima turističkog putovanja. U skladu s tim, cilj je postići standard izvrsnosti u turističkim uslugama i objektima na svim destinacijama. Kvalitetu i profil prenoćišta i kampova treba unaprijediti. Standardi će, kako u pogledu objekata tako i usluga, unaprijediti kvalitetu kuća za odmor i kampova, a time će se povećati i ukupna kvaliteta iskustva gostiju.

Zauzvrat, turisti će više promovirati destinacije na društvenim mrežama i vraćat će se lokalnim domaćinima. U kombinaciji s jasnijim i stručnijim pozicioniranjem prema turizmu, to bi se trebalo pretočiti u ostvarivanje većih prihoda za sve, a posebice kuće za odmor.

Turističko poduzetništvo

U cilju poboljšanja kvalitete usluge unutar smještajnih objekata, razmatrat će se i usklađivanje s priznatim međunarodnim standardima, kao što su Hotelstars za hotele, ISO standardi za toplice itd. Potrebno je razviti dodatne standarde kojima će se obuhvatiti i druge turističke djelatnosti, uključujući atrakcije i aktivnosti (posebno avanturistički turizam), gdje je to prikladno.

Osim toga, potrebna su unaprjeđenja programa klasifikacije u sektoru ugostiteljstva kako bi se uskladili s europskim standardima, navodi se. 

Što je potrebno učiniti za bolju turističku ponudu:

- Napraviti programe za izgradnju strateški lociranih smještajnih jedinica viših kategorija, uz poboljšanu uslugu.

- Označiti strateška mjesta na kojima su potrebni smještajni kapaciteti viših kategorija s obzirom na brendove mjesta i pozicioniranje u okviru klastera.

- Izraditi pakete i poticaje za investitore, utemeljene na pouzdanim informacijama i istraživanju, radi promocije ulaganja u nove smještajne kapacitete.

- Napraviti referentni model i smjernice za dizajn, autentičnost, položaj, sadržaje i usluge koji će usmjeravati takvu vrstu razvoja.

- Unaprijediti postojeće pravilnike za kategorizaciju smještaja u skladu s najboljim svjetskim praksama za hotele i srodne objekte, kao i toplice.

- Podržati uvođenje i promovirati ekološke standarde i energetski samoodržive "zelene hotele".

- Podržati razvoj kampova, prenoćišta i ruralnih smještajnih jedinica koje zadovoljavaju visoke standarde.

- Podržati izgradnju objekata koji se po potrebi uklapaju u brend mjesta ili pozicioniranje u okviru klastera, kao i u izgled i dojam lokalnih mjesta i koji pružaju različite vrste smještaja, u kojima se nude autentični doživljaji i kojima se zadovoljava tržišna potražnja za svim kategorijama i iskustvima.

- Kreirati model mjerila i smjernice za dizajn, autentičnost, lokaciju, sadržaje i usluge za usmjeravanje takvog razvoja.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti