Projekat zapošljavanja medicinara iz BiH u Njemačkoj i dalje aktuelan

06.12.2022. 10:56 / Izvor: Fena
medicinari

Pupić je dodao da se podaci kojima raspolaže Agencija za rad i zapošljavanje BiH odnose samo na posredovanja koje oni rade.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH ima saradnju sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke vezano za projekte zapošljavanja medicinara u SR Njemačkoj, te u cilju jačanje bilateralne saradnje.

"U periodu 2020-2022 realizirali smo i projekt Obrti nude budućnost, koji se odnosio na mogućnost sticanja znanja i vještina, te priznavanja diploma za tri grupe zanimanja (elektrotehnička struka, metalska struka, te instalateri za grijanje i klimatizaciju), te je ukupno 39 osoba iz BiH iskoristilo ovu mogućnost, naučilo njemački jezik i otišlo na rad u Njemačku u trajanju od godinu dana", izjavio je za Fenu stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Dodao je da je projekt zapošljavanja medicinskih radnika sa završenom srednjom medicinskom školom iz BiH u SR Njemačku još aktuelan. Tokom perioda pandemije 2020. i 2021. godine interes naših građana za taj program je bio malo smanjen, dok se ove godine bilježi povećanje u odnosu na prošle dvije godine.

Taj program se i dalje dijeli na dva dijela - Triple Win gdje poslodavca za kandidate traži njemački GIZ u saradnji sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke, te program zapošljavanja kod poznatog poslodavca gdje kandidati sami traže poslodavca.

Uslovi su i dalje završena četvorogodišnja medicinska škola opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege, položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema evropskom referentnom okviru za jezike.

"Interes poslodavaca za zapošljavanjem navedenog kadra je još uvijek velik. Broj posredovanja za ovaj program, odnosno izdatih radnih dozvola u 2021. godini iznosio je 487 (od toga Triple Win 92), dok je ove godine zaključno sa 1. decembrom taj broj bio 542 ( Triple Win 94)", dodao je Pupić.

Bosnu i Hercegovinu je tokom protekle decenije napustio veliki broj građana kako zbog opšte situacije, tako i zbog visoke stope nezaposlenosti i lošeg ekonomskog stanja. U SR Njemačkoj, kojoj je hitno potrebna stručna radna snaga, nedavno je objavljeno da žele olakšati dolazak kvalificiranih stranih radnika.

Pupić je dodao da se podaci kojima raspolaže Agencija za rad i zapošljavanje BiH odnose samo na posredovanja koje oni rade.

"Mi trenutno nemamo procjenu koliko ljudi godišnje odlazi na rad u Njemačku jer te osobe nemaju nikakvu obavezu da svoj odlazak bilo gdje evidentiraju. Shodno tome ne možemo dati procjenu da li će neki novi pristup uvozu radne snage u SR Njemačku rezultirati većim brojem odlazaka iz BiH, kao ni koji profili radnika će biti zainteresirani za odlazak", izjavio je Pupić.

Iako nema preciznih zvaničnih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli da žive i rade u drugim državama, Unija za održivi povratak i integracije BiH provela je istraživanje te došla do podataka koji pokazuju da je BiH tokom proteklih desetak godina napustilo nekoliko stotina hiljada ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti